.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς: «Σχολείο με τις αξίες της αριστεράς»

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής –παράδοσης του υπουργείου Παιδείας, με τον απερχόμενο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να παραδίδει τα σκήπτρα στον νέο υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά. 

 Της Αλέκας Ζουμή*

Στο Μαρούσι, ωστόσο, έδωσαν το «παρών» τόσο ο νέος υπουργός όσο και οι αναπληρωτές υπουργοί: Πολιτισμού ο Νίκος Ξυδάκης, Παιδείας ο Τάσος Κουράκης, Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

Συνηθισμένο ή μη, οι νέοι υπουργοί έφτασαν στο υπουργείο Παιδείας δίχως συνοδεία και κατά την άφιξή τους έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους εργαζόμενους.
Κατά την διαδικασία, πρώτος τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν που καταφέραμε να ανοίξουν τα σχολεία», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών: «Δεν έχουμε αποδεχτεί τις απολύσεις των διαθεσίμων υπαλλήλων, καμία απόλυση δεν έπρεπε να γίνει».
Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε εμμέσως στο αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας πως: «Το έργο μας αξιολογήθηκε όπως φάνηκε, αλλά η ιστορία κρίνει πέρα από τις στιγμιαίες επιλογές».
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου στις πολιτικές απόψεις των εργαζομένων… Είπε συγκεκριμένα ο απερχόμενος υπουργός πως «ουδέποτε ρωτήσαμε για τις πολιτικές σας απόψεις», με τους εργαζόμενους να απαντούν με γέλια και αποδοκιμασίες.

Α.Μπαλτάς: «Η παιδεία θα πάψει να αντιμετωπίζεται ευκαιριακά»

Παίρνοντας τον λόγο, ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, έκανε λόγο για θετική, ευγενή, πολιτική διαδικασία παράδοσης – παραλαβής. Τόνισε πως «θα απευθυνθούμε σε όλο τον κόσμο της παιδείας. Το ζήτημα της παιδείας είναι τεράστιο, όλα τα τελευταία χρόνια η παιδεία αντιμετωπίζεται ευκαιριακά. Αυτό θα το αλλάξουμε. Σε πρώτη φάση θα σταθούμε σε δύο άξονες, στην ανθρωπιστική καταστροφή που φαίνεται στα σχολεία και στον πολιτικό διάλογο με όλους τους φορείς, ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να προχωρήσουμε σε βαθύτερες αλλαγές». Σημείωσε, τέλος, πως: «Είμαστε απολύτως πολιτικά ανεξίθρησκοι. Δεν μας αφορά τι ψηφίζει ο καθένας, μας αφορά η τιμιότητά του».
Οσον αφορά, τέλος, στον Τάσο Κουράκη, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Ολον αυτόν τον καιρό η αντιπολίτευση που κάναμε στηρίζονταν στις αρχές και τις αξίες της αριστεράς, για δημόσιο, δωρεάν και υψηλού επιπέδου σχολείο. Ακυρώθηκαν αυτοί οι χαρακτήρες. Δεν μπορείς να στήσεις καλό σχολείο αν δεν στηρίξεις τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους».
«Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης και πρόσθεσε: «Αυτό που καλούμαστε να βρούμε είναι πώς θα φτάσουμε στο σημείο ώστε η γνώση να παράξει πλούτο και πώς αυτός θα επιστρέψει πίσω στην κοινωνία. Μια σειρά νομοθετημάτων κάνουν το πλαίσιο για την έρευνα να ασφυκτιά. Πρέπει να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια».

Στ. Κοντονής: «Ισονομία και διαφάνεια στον αθλητισμό» 

O νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής παρέλαβε το υφυπουργείο από τον Γιάννη Ανδριανό και στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε: «Ο αθλητισμός είναι κρίσιμο ζήτημα για την κοινωνία και έχει ταλανιστεί τα τελευταία χρόνια από αδιαφάνεια και σκάνδαλα». 

_____________
- από το: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις