.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Δημήτρης Γληνός" για το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό

Η σημερινή κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση προσπαθεί
να προστατεύσει τα συμφέροντα του ντόπιου κατεστημένου εις βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων
~~~~~~~~~~


Τι είπαν Τεμπονέρας, Ζερβός και Νικολάου για το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Δημήτρης Γληνός".


παρέμβαση του
Γιώργου Χρόνη  Εκπαιδευτικού Π.Ε.

Ακούσαμε ενδιαφέροντα πράγματα από τους 3 ομιλητές, κρίμα που δεν ήταν εδώ περισσότεροι συνάδελφοι να τους ακούσουν, κάνω πρόταση στο Δ.Σ. του συλλόγου μας να κυκλοφορήσει δελτίο τύπου με τα όσα ακούστηκαν εδώ, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα από όσα μας πλασάρουν τα Μ.Μ.Ε. που ισχυρίζονται όπως και ο πρωθυπουργός ότι τα μέτρα αυτά είναι μια λύση ανάγκης να σωθεί το σύστημα, ενώ γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες θα πάρουν καινούρια μέτρα-ενδεχομένως και με ένα 4ο μνημόνιο-που θα ενταφιάσει οριστικά τις συντάξεις. Άλλα μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση, άλλα πράττει σήμερα ως κυβέρνηση. Άραγε δε γνώριζαν ή γνώριζαν και έταζαν με λαγούς με πετραχήλια για να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη;
 Είναι τελικά τα νέα μέτρα αποτέλεσμα των πιέσεων της τρόικας ή η σημερινή κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα του ντόπιου κατεστημένου εις βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων όπως έκαναν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις . 
Τέλος ξεκρέμαστοι μένουν οι συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Πολλοί από αυτούς τα 2 τελευταία χρόνια είδαν την πόρτα της εξόδου αφού κρίθηκαν ανίκανοι για εργασία από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες που τους παρέπεμψαν οι απερχόμενοι Διευθυντές Εκπαίδευσης ή οι αναπληρωτές τους.
~~~~~~~~~~
Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών:

Διονύσης Τεμπονέρας (εργατολόγος): 

Αόριστος και ασαφής ο τρόπος με τον οποίο θα αντικατασταθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, το έλλειμμα για τις επικουρικές συντάξεις φτάνει το 1.000.000.000 ευρώ και είναι θέμα χρόνου να καταργηθούν, 60.000 αιτήσεις για εφάπαξ είναι σε εκκρεμότητα, αναζητείται νέος τύπος υπολογισμού τους, το καλό σενάριο είναι ότι θα μειωθούν κατά 10%, ενώ το κακό ότι θα καταργηθούν εντελώς. Οδηγούμαστε σε συγχωνεύσεις όλων των ταμείων σε ένα, και το 2008 επί Πετραλιά είχαμε ενοποίηση ταμείων, αλλά μόνο διοικητικά, όλα τα ταμεία είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση, δημιουργείται ενιαίος προσωρινός φορέας (Ε.Φ.Κ.Α), θα υπάρξει ενιαίος κουμπαράς που θα περιλαμβάνει σύνταξη, πρόνοια και άλλες παροχές, θα υπάρχουν ενιαίες εισφορές-παροχές, το σύστημα θα είναι ανταποδοτικό με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, θα υπάρχουν προκαθορισμένες παροχές που δε θα έχουν σχέση με παροχές των παλιών συντάξεων, το μοντέλο οικονομίας θα επηρεάσει τις εργασιακές σχέσεις, υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις για το χρέος καθώς δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο είναι, μας λένε από την τρόικα ότι ο μέσος όρος συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα είναι 17%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 11%, εκεί βέβαια κυριαρχούν οι ιδιωτικές ασφαλίσεις που τις ακούσαμε και στην ελληνική βουλή, ο πίνακας 1 αφορά όσους έχουν 35 χρόνια και άνω, ο πίνακας 2 όσους έχουν κάτω από 35 χρόνια, όσοι ήταν κοντά στην 25ετία στις 31-12-2012 συμφέρει να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια-και έχουν παιδιά-με επιφύλαξη όμως μήπως μελλοντικά ομαλοποιηθούν τα πράγματα και δε χρειαστεί η εξαγορά. 
Το πέναλτι για μειωμένη σύνταξη πριν το όριο ηλικίας ισχύει, προστίθεται όμως και ένα δεύτερο πέναλτι 10% μέχρι να περάσουν τα απαιτούμενα χρόνια που θα συμπληρωθεί το κανονικό όριο ηλικίας για την πλήρη σύνταξη. Θα ψηφιστεί σύντομα διάταξη για επαναφορά συνταξιούχων εκπαιδευτικών. Μέχρι στιγμής υπήρχε κατώτατο όριο σύνταξης( 660 ευρώ ) που μειώθηκε στα 486 ευρώ και στα 392 ευρώ για περίπτωση ατυχήματος ή θανάτου. Δυστυχώς στον νέο νόμο δεν έχει προβλεφτεί. 
~~~~~~~~~~

Τάσος Ζερβός (μέλος της Διοίκησης Ομοσπονδίας Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων):
 
Τα δομημένα ομόλογα η πολιτεία δεν τα πουλούσε στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά στις τράπεζες με 80% και αυτές τα πουλούσαν στα ταμεία με 120%, αισχροκέρδεια του χειρίστου είδους, 6,67 ευρώ οι κρατήσεις για κύρια σύνταξη χωρίς να υπάρχει σχετικός φορέας, ο νόμος Σιούφα το 1992 διαχώρισε τους εργαζομένους σε 2 κατηγορίες( πριν και μετά το 1983 ), 1-1-93 καθιερώθηκαν οι πρώτες εισφορές, η συνθήκη ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ και η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ είπαν το πρώτο όχι στην κοινωνική ασφάλιση, το ΕΤΕΕΑ είναι το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας( περιλαμβάνει το ΙΚΑ και όλο το δημόσιο που δεν καλύπτει το ΙΚΑ), ο 4336 καταργεί την έννοια της θεμελίωσης για το δημόσιο και γίνεται όπως και στον ιδιωτικό τομέα, τις δε κατηγορίες που ήταν σε μεταβατική περίοδο εκτινάσσει τα όρια ηλικίας( κυρίως στις γυναίκες ), όλα τα ταμεία πρόνοιας σε ένα( δημοσίου, ιδιωτικού, ΔΕΚΟ ), αφήνει απέξω το ταμείο των επικουρικών, γίνεται καινούριος υπολογισμός συντάξεων που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις, μπαίνει ο όρος "προσωπικές διαφορές", το νέο ταμείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, αόρατο το μετοχικό ταμείο, δεν ενσωματώνεται στο ΕΤΕΕΑ όπως τα υπόλοιπα 11 ταμεία, η κατάργηση κοινωνικού φόρου δημιουργεί προβλήματα στο επικουρικό, μάλλον θα γίνει μείωση 50% και μετά θα έρθει στο ΕΤΕΕΑ, θα υπάρξει κλείδωμα του ποσοστού αναπλήρωσης όπου θα πολλαπλασιάζονται τα χρόνια υπηρεσίας επί ένα δεκαδικό συντελεστή, για να μπορέσει κάποιος να φτάνει στο 100% της αναπλήρωσης θα πρέπει μέχρι το 2014 να είχαν 46 χρόνια υπηρεσίας. 
Όσον αφορά την πρόνοια θα υπολογίζεται η τελευταία 5ετία χωρίς το τελευταίο έτος, το 70% επί τα χρόνια υπηρεσίας. Το αποθεματικό από 200.000.000 ευρώ έχει φτάσει στο 1.000.000 ευρώ, ή θα έχουμε μειώσεις εφάπαξ ή επιστροφές άτοκα των εισφορών και κατάργησή τους. Σε περίπτωση ατυχήματος ή θανάτου του ασφαλισμένου με λίγα χρόνια υπηρεσίας δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα.

~~~~~~~~~~

Σταμάτης Νικολάου (εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών): 

Είναι πολιτικό και όχι τεχνικό το ζήτημα, το κράτος εξασφαλίζει το κέρδος των εργοδοτών, έρχονται σήμερα ο Γιαννίτσης και ο Σπράος να μιλούν για δικαίωση όσον αφορά την ιδιωτική ασφάλιση και το κεφαλοποιητικό σύστημα, το μετοχικό ταμείο από εκεί που είχε μερίδιο 30.000.000 ευρώ σε μετοχές στην Εθνική Τράπεζα με την ανακεφαλοποίηση που έγινε πριν λίγο καιρό τώρα έχει 5.000.000 ευρώ, το κράτος χάνει τα εκατομμύρια που έχει βάλει για ανακεφαλοποίηση, όχι εισφορές για την υγεία, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης που ήταν να γίνει μέχρι το 2015 δεν υπάρχει καθόλου στον νέο νόμο, υπάρχει κοινωνικός αυτοματισμός ανάμεσα στις ομάδες των εργαζομένων, οι διακρίσεις που υπήρχαν δεν οδήγησαν στην κατάρρευση του συστήματος, άλλοι ήταν οι λόγοι, επικαλούνται λόγους δημόσιου συμφέροντος για το ότι οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να φύγουν στη μέση της χρονιάς με σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις