.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

sxolio-fpa.jpg

Ασυνεννοησία στην κυβέρνηση - Ξεκάθαρα μηνύματα από την Κομισιόν | EUROKINISSI


Σε άλυτο γρίφο εξελίσσεται η περίπτωση εφαρμογής ή όχι του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με το μέλλον του μέτρου να παραμένει άγνωστο τη στιγμή που στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να επικρατεί κοινή γραμμή, ενώ η Κομισιόν επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει κλιμακωτή φορολόγηση. 
Ο Φίλης και οι... γκάφες
Ο υπουργός Παιδείας επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου εφόσον τα ισοδύναμα που βρεθούν επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία.
«Αν τα ισοδύναμα αφορούν όλους τους πολίτες, προτιμώ το 23%. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πληρώνουν 23% στο κρέας για να στείλουν κάποιοι τα παιδιά τους στο ιδιωτικό σχολείο» δήλωσε χαρακτηριστικά την Δευτέρα ο υπουργός καλώντας, παράλληλα τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να μοιραστούν το κόστος με τους γονείς και όχι «να συμπεριφέρονται σα να έχουν σουπερμάρκετ».
Ο υπουργός Παιδείας, ωστόσο, μετά τις «πενταροδεκάρες» προέβη σε μια ακόμη δήλωση η οποία συζητήθηκε, καθώς, απαντώντας στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας πάει τα παιδιά του σε ιδιωτικό πως ««Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι εύπορος; Φτωχός είναι;
Δουλεύει και η γυναίκα του. Ένας που έχει 60.000 και 70.000 εισόδημα τον χρόνο, δεν είναι φτωχός. Δίνει 7.000 τον χρόνο στα ιδιωτικά. Δεν απαντάω στο πρόβλημα που έχει μια εύπορη οικογένεια. Δουλειά του υπουργού να διασφαλίσει το κατά το δυνατόν αξιόπιστο σχολείο για όλα τα παιδιά».
Σε διαφορετική «γραμμή» η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τον ΦΠΑ | EUROKINISSI

Αναγνωστοπούλου: Ψάχνουμε ισοδύναμα

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, πάντως, μιλώντας σήμερα στο Mega, επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση ισοδυνάμων.
Η Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στον κλιμακωτό ΦΠΑ και ψάχνει ισοδύναμα. 
«Περιμένουμε να δεχθούν το κλιμακωτό ΦΠΑ. Θα επιμείνουμε. Είναι άδικο μέτρο κυρίως για τους βρεφονηπιακούς και τα φροντιστήρια. Καλό θα ήταν να μην υπάρχει ούτε για τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά αφού πρέπει να μπει ας μπει κάπου, που μπορούν να το σηκώσουν» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «την έχει απορρίψει την πρόταση η τρόικα, αλλά προσπαθούμε να βρεθεί άλλο ισοδύναμο. Κατ' αρχάς υπερασπιζόμαστε την Δημόσια Παιδεία».

«Να κάνουμε ό,τι μπορούμε»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι «Οφείλει η κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να μην επιβληθεί αυτός ο φόρος».
Χαρακτήρισε την παιδεία «μορφωτικό αγαθό που δεν πρέπει να φορολογείται, ενώ εκτιμά ότι πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην ελληνική οικογένεια και αύξηση της ανεργίας». Παράλληλα τόνισε ότι με την αύξηση των διδάκτρων πολλοί μαθητές θα πάνε σε δημόσια σχολεία κάτι που θα φέρει επιπρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία τους. 

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει

Για το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η Κομισιόν ξεκαθάρισε τη θέση της μέσω του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να είναι ή 23% ή μηδενικός και να βρεθούν ισοδύναμα.
Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και καθιστά παράλληλα σαφές πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.
«Εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να εφαρμόσουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 133 για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή (23% στην Ελλάδα) στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή» αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Ξεκαθαρίζει τη στάση της Κομισιόν για τον ΦΠΑ 
ο Επίτροπος Οικονομικών | EUROKINISSI
Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση μίλησε, χθες, και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπενθυμίζοντας τη συμφωνία που έχει κάνει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: «Εάν η Αθήνα αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Πιστεύω ότι οι ελληνικές αρχές θα προσπαθήσουν να βρούνε εναλλακτικά μέτρα».

Αποφάσεις για παράταση

Μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την πιθανότητα να δώσει παράταση για την εφαρμογή του μέτρου η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.
___________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις