.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

“Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε” “Υπάρχει και άλλος δρόμος”

      ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ     
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


H φετινή σχολική χρονιά δεν ξεκινάει σήμερα για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. 2150 καθηγητές της τεχνολογικής εκπαίδευσης βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ 20.000 μαθητές τους δεν έχουν σχολειό, αφού οι κατευθύνσεις που είχαν επιλέξει καταργήθηκαν, ξαφνικά, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση του μνημονίου για νέα μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Οι μαθητές των ολοήμερων δημοτικών σχολείων δεν θα βρίσκουν πια ολοήμερα σχολεία να φοιτήσουν γιατί δεν επαρκούν οι δάσκαλοι. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα αναστέλλουν την λειτουργία τους, γιατί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αν απολυθούν οι πάνω από 1500 διοικητικοί υπάλληλοι, συνειδητοποιούμε πόσο επικίνδυνη για τη δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων είναι η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Οι υπεύθυνοι για τη σημερινή δραματική κατάσταση της Παιδείας μας, αυτοί που μέσα από λογιστικούς λογαριασμούς κατέληξαν ότι το Δημόσιο Σχολείο περισσεύει, έχουν το θράσος να μιλούν για παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι οι συγκυβερνώσες παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες με οριακή ψηφοφορία στη Βουλή ψήφισαν το νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο, το οποίο θέλει να επιβάλει βίαια τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επί της αρχής και στο σύνολο του γιατί:
·δημιουργεί ένα ακόμα πιο σκληρό, ταξικό και ανταγωνιστικό σχολείο από αυτό που ξέρουμε,
·διώχνει την πλειοψηφία των μαθητών από το Λύκειο και τους οδηγεί στη φτηνή και υποβαθμισμένη κατάρτιση.
·διευρύνει τις μορφωτικές ανισότητες σε βάρος των πιο αδικημένων και αυξάνει σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης ακόμη περισσότερο τις οικογενειακές δαπάνες για μια παιδεία που έχει γίνει προνόμιο για λίγους.
Η πολιτική τους, που διαλύει την κοινωνία, είναι επικίνδυνη και για τη δημόσια εκπαίδευση. Η λύση υπάρχει και βρίσκεται στους κοινωνικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, της διαμόρφωση των όρων πολιτικής ανατροπής της μνημονιακής διακυβέρνησης και της συγκρότησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, η οποία θα αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας σε όφελος του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης τη δικιά του εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για ένα σχολείο που θα χωράει όλη την αναγκαία γνώση και όλους τους μαθητές, και προτείνει:
12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους - Ενιαίο Λύκειο Θεωρίας και Πράξης - Μεταλυκειακή δημόσια και δωρεάν τεχνολογική εκπαίδευση - Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”.
            Οι εργαζόμενοι του Δημοσίου πρέπει να συναντηθούν με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού τομέα και τους άνεργους, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους και τους αγρότες, με τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα σχολεία, τους φοιτητές και τους μαθητές, για να υπερασπιστούμε τα Δημόσια κοινωνικά αγαθά, που καταστρέφονται και το μέλλον του τόπου που υπονομεύεται.ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις