.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

κ+μ ή η μεταμόρφωση του Κ. και το παράφορο όνειρο της δεσποινίδος Μ.

Μια παράσταση βασισμένη στη ζωή και το έργο των Κ. Καρυωτάκη και Μ. Πολυδούρη
 και σε κείμενο εμπνευσμένο από τη “Μεταμόρφωση” του Κάφκα

Το Σχήμα εκτός Άξονα ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με την επιστροφή του κ+μ. Ανοίγει για μας κατ’ αυτόν τον τρόπο η έκτη συνεχής χρονιά παρουσίας μας στην Θεσσαλονίκη. Μια χρονιά που ευελπιστούμε να είναι πλούσια σε υλικό και προπάντων ανάλογη των περασμένων ετών, γεμάτη δημιουργία.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

...γιατί έτσι πάλι ανηλεής ποιητή μου; Τι έχω κάμει για να μην με πιστεύεις ακόμα; Οι φλέβες μου χτυπούν φρικτά και νιώθω μια βοή. Είναι αυτό ίσως το πάθος που δεν εγνώρισα... Κι ήμουν στο σκοτάδι κι ήμουν το σκοτάδι. Και με είδε μια αχτίδα  Απελπισμένε μου ποιητή, θα σε αγαπήσω άραγε ποτέ, όσο θέλω; όσο σου πρέπει; Σε βλέπω να πονάς και φοβούμαι μήπως φταίω εγώ ...καλή μου, πονώ επειδή σ' αγαπώ περισσότερο απ' όσο φαντάστηκα. Απ’ ότι μπορούσα ποτέ ν' αγαπήσω... Σήμερα πρότεινα στον Κ. να παντρευτούμε. Μου είπε... Μου είπε ότι πάσχει από ένα χρόνιο... Και χωρίς να το μάθει ποτέ δάκρυσε, ίσως γιατί έπρεπε να δακρύσει, ίσως γιατί οι συμφορές έρχονται... Το αληθινό και το φανταστικό είναι τόσο πολύ μπερδεμένα στο μυαλό του. Τόσο πολύ μπερδεμένα γύρω μας...


 H M. μέσα στη θλιβερή ρουτίνα της προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την αυτοκτονία του αγαπημένου της.  Η εμμονή της όμως για εκείνον την οδηγεί σε ένα ονειρικό παιχνίδι της φαντασίας. Ο Κ. θα μπει σαν όραμα στον εφιαλτικό κόσμο, στην κάμαρα της παράφορα ερωτευμένης γυναίκας που θρηνεί για το χαμό του και περιμένει το τέλος, ασθμαίνοντας βαριά. Θα ζήσει και πάλι τις τελευταίες ώρες της παραμορφωμένης του ζωής, τις ώρες πριν την τελική Μεταμόρφωση. Έτσι οι δύο τους θα βρεθούν ξανά μαζί για να πιάσουν το νήμα και πάλι από την αρχή, να συναντηθούν, να χωρίσουν, να ξορκίσουν το αμετάκλητο της μοίρας του καθενός και να ενωθούν στο ιδανικό επέκεινα, αφού σε αυτή τη ζωή όλοι και όλα συντέλεσαν στον μη αναστρέψιμο χωρισμό τους.  

Τι συμβαίνει όταν στην θεατρική φιάλη με μια βάση Καρυωτάκη Πολυδούρη
προσθέσουμε για “καταλύτη” τον Κάφκα;

Η παράσταση “κ+μ βασίζεται στη ζωή και το έργο του Κώστα Καρυωτάκη και της Μαρίας Πολυδούρη. Μέσα από ένα μυθοπλαστικό άξονα γραφής, εκτυλίσσεται μέρος της ποίησης, των πεζών, καθώς και αποσπάσματα επιστολών και ημερολογίων τους που μαρτυρούν το αδιέξοδο της θυελλώδους σχέσης τους αλλά και τη μοναχική-τραγική κατάληξη των δύο ποιητών που έμελλε να "στοιχειώσει" το μύθο τους.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Καραούλης, Ευανθία Σωφρονίδου
Κείμενο: Ευανθία Σωφρονίδου
Παίζουν: Τιμόθεος Μπαρνιαδάκης, Αλεξία Σαπρανίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Ειρήνη Ατματζίδου
Σκηνικά-Κοστούμια:  Γιάννης Καραούλης, Ευανθία Σωφρονίδου

Την “Ανεπίδοτη επιστολή” της Μ. Πολυδούρη διαβάζει η Ζωή Ρωπαΐτου.
Ακούγονται επίσης κείμενα της Κ. Γώγου και του T. Έλιοτ.

Τεχνική υποστήριξη: Ειρήνη Ατματζίδου.

Ημερομηνίες παραστάσεων: 20-23 και 27-30 Σεπτεμβρίου.
Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ.
τηλ. κρατήσεων: 2310823444
e-mail: shimaeax@gmail.com

Στην παράσταση δεν υπάρχει εισιτήριο αλλά ελεύθερη συνεισφορά των θεατών. 


Για το Σχήμα εκτός Άξονα
Αναστασία Θεοφανίδου Νίκος Βουδούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις