.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτή είναι η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια!

ΠΑΙΔΕΙΑ 20.09.13 17:07

Photo Gallery Κάντε κλίκ




Με γενικό τίτλο «Τραγική η εικόνα της εκπαίδευσης στην Κρήτη» η ανεξάρτητη παράταξη «Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών» των δασκάλων και νηπιαγωγών σε τοπικό επίπεδο απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς όλους τους βουλευτές και τους δημάρχους της Κρήτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής, στην οποία περιγράφεται η σημερινή κατάσταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχει ως εξής:
«Κλείνουν δυο βδομάδες από τότε που το πρώτο κουδούνι χτύπησε για τα σχολεία της α/θμιας εκπαίδευσης. Και όμως! Η κατάσταση δε λέει να ομαλοποιηθεί, καθώς:
- Δεκάδες κενά σε επίπεδο Κρήτης (ξεπερνούν τα 570),
- Ολοήμερα σε αναστολή σε δημοτικά και νηπιαγωγεία (αρκετά σε όλη την ενδοχώρα κυρίως η οποία έχει ερημωθεί παιδαγωγικά),
- δεκάδες πληθωρικά τμήματα σε όλο το νησί, ακόμα και κλειστά (τμήματα με 26, 27 και 28 μαθητές)
- Διευθυντές σχολικών μονάδων να μην μπορούν να εκτελέσουν τα διευθυντικά τους καθήκοντα, καθώς διδάσκουν κανονικά σε τάξεις,
- Ειδικά Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία είτε είναι κλειστά, είτε υπολειτουργούν και δεκάδες μαθητές των παραπάνω σχολείων παραμένουν στα σπίτια τους,
- Δημοτικά Σχολεία και νηπιαγωγεία κλειστά συμπληρώνουν το πάζλ της σημερινής απογοητευτικής εικόνας.
Δεν έχει γίνει αγιασμός και δεν έχει χτυπήσει ακόμα κουδούνι στα σχολεία:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δ. Σ. Παναγιάς (θα ανοίξει όταν διοριστούν δάσκαλοι)
Δ. Σ. Καβροχωρίου (θα ανοίξει όταν διοριστούν δάσκαλοι)
Δ. Σ. Καρκαδιώτισας (θα ανοίξει όταν διοριστούν δάσκαλοι)

ΡΕΘΥΜΝΟ
• Νηπιαγωγείο Αξού
• 2ο Νηπιαγωγείο Ανωγείων

ΧΑΝΙΑ
2/θ Ροδωπού
• 1/θ νηπιαγωγείο Καμισιανών
• 1/θ νηπιαγωγείο Ροδωπού

Αναλυτικά τα κενά στα σχολεία της Κρήτης:
Νομός Ηρακλείου: Δάσκαλοι 80, Νηπιαγωγοί 35, Ειδικοτήτων 115
Νομός Ρεθύμνου: Δάσκαλοι 30, Νηπιαγωγοί 19, Ειδικοτήτων 45
Νομός Χανίων: Δάσκαλοι 75, Νηπιαγωγοί 45, Ειδικοτήτων 90
Νομός Λασιθίου: Νηπιαγωγοί 16, Ειδικοτήτων 20
Στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική. Τα περισσότερα είναι κλειστά, ενώ τα ελάχιστα ανοιχτά σχολεία υπολειτουργούν.
Αυτή η εικόνα δεν τιμά κανένα. Και αυτή την εικόνα θα πρέπει να την αλλάξουμε, καθώς η τραγική κατάσταση στα σχολεία της Κρήτης δεν υπάρχει πουθενά αλλού σε όλη την Ελλάδα.
Ζητούμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους σας για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών στα σχολεία μας. Η κατάσταση θα πρέπει να ομαλοποιηθεί το συντομότερο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά, παλεύουμε για τους μαθητές μας, τα παιδιά μας και τα δικά σας παιδιά!!!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις