.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Πέρασα, αλλά δε θα πάω... οι γονείς μου δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν ένα δεύτερο σπίτι στην επαρχία


Πέρασα, αλλά δε θα πάω...

Η επιτυχία και πολύ περισσότερο η ευτυχία είναι έννοιες σχετικές. Για τα παιδιά που κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους στις πανελλαδικές εξετάσεις ανοίγονται νέες ευκαιρίες για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι δεν τα κατάφεραν χάνουν το...τρένο της ζωής. Εξάλλου υπάρχει και το γνωστό ρητό: "Ποτέ δε χάνω. Ή κερδίζω ή μαθαίνω". Εκτός από τους "επιτυχόντες" και τους "αποτυχόντες" υπάρχουν κι εκείνοι που πέρασαν σε κάποια σχολή, αλλά δε θα μπορέσουν να σπουδάσουν, διότι οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν ένα δεύτερο σπίτι στην επαρχία. 
Είναι αυτοί δηλαδή, που η επιτυχία τους συνθλίβεται κάτω από το βάρος της οικονομικής ανέχειας ενός συστήματος που θεωρεί τη μόρφωση κόστος και όχι δικαίωμα. Όσο ξύλινη κι αν ακούγεται αυτή η φράση, στην εκπαίδευση βλέπεις έντονα τους ταξικούς φραγμούς. Άλλες δυνατότητες έχει ένα παιδί μιας λαϊκής οικογένειας που παίρνει κάθε μέρα το λεωφορείο για να πάει σχολείο στη Βυτίνα ή φροντιστήριο στην Τρίπολη και άλλες δυνατότητες έχει ένα παιδί μιας εύπορης οικογένειας που μένει σε μια πόλη. 
Ο αγώνας για ανοιχτά σχολεία στην επαρχία, για ουσιαστική-δημόσια ενισχυτική διδασκαλία, για δωρεάν εκμάθηση ξένων γλωσσών και μουσικής, θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης σε κάθε χωριό. Στην Πάτρα π.χ. όπου την τοπική διοίκηση ασκεί η Λαϊκή Συσπείρωση, ο Δήμος έχει έρθει σε συνεννόηση με τους φροντιστηριούχους για να καλύπτει τα έξοδα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Είναι ένα μέτρο, το οποίο ανακουφίζει σε μεγάλο βαθμό το πορτοφόλι της οικογένειας. 
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλές σπουδές στους νέους φοιτητές και ιδίως σε εκείνους που έλκουν την καταγωγή τους από τη Γορτυνία, με την επισήμανση ότι εκτός από τις φοιτητικές εκδρομές στη Μύκονο και την Αράχωβα, υπάρχει και κάτι άλλο πιο ουσιαστικό που αξίζει κανείς να το ανακαλύψει: είναι ο οργανωμένος αγώνας για ένα καλύτερο αύριο στη μόρφωση και τη ζωή.

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης

Οικονομολόγος
1/9/2018
~~~~~~~~~~~

Σχόλια
  Πάνος Αϊβαλής Όταν λέμε δημόσια παιδεία θα έπρεπε να μπορούν και τα παιδιά που οι γονείς τους όντως έχουν οικονομική δυσκολία να μπορούν να φοιτήσουν διαμένοντας σε φοιτητικές εστίες και να σιτίζονται εκεί; Ένα σκασμό φόρους πληρώνουμε κάθε χρόνο και όλο τον χρόνο έμμεσα, απαιτούμε ως πολίτες και φορολογούμενοι από το κράτος όπως μεριμνήσει τώρα για την δημιουργία φοιτητικών εστιών για την στέγαση και σίτιση των νέων εισερχόμενων φοιτητών.... σε όλες τις πόλεις που λειτουργούν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το σύνθημα μιας άλλης εποχής είναι και σημερινό..... ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις