Του Νίκου Τσούλια
Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».
Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018
Ο μεγάλος παιδαγωγός Π. Φρέιρε αναδεικνύει τον βασικό πυρήνα της αγωγής, την πρώτη ευθύνη του σχολείου
Του Νίκου Τσούλια
Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018
Φιλόλογοι: Τα ανθρωπιστικά μαθήματα δέχονται επίθεση
Αντιδράσεις για την κατάργηση κλασσικών κειμένων από τις προαγωγικές εξετάσεις της Β Λυκείου
Δεν θα περιλαμβάνεται η «Αντιγόνη» και ο «Επιτάφιος Λόγος» του Περικλή στα εξεταζόμενα μαθήματα για τις προαγωγικές εξετάσεις της Β Λυκείου, κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση των φιλολόγων και μεγάλης μερίδας της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών, από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και έως τις 19 Οκτωβρίου
Ακολουθούν η σχετική εγκύκλιος και τα ΦΕΚ
Παρουσίαση του τιμητικού τόμου για τον Ομότιμο Καθηγητή Σήφη Μπουζάκη με τίτλο "Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση"
George Leontsinis
ΚΥΘΗΡΑ
Παρουσίαση του τιμητικού τόμου για τον Ομότιμο Καθηγητή Σήφη Μπουζάκη με τίτλο "Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση" από την Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College και τις εκδόσεις Gutenberg ( Επιμελητές: Δ. Φωτεινός, Π. Σιμενή, Ν. Παπαδάκης) , στις 26/7/2017, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Αμφιθέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης).
Συμμετοχή μου στον τόμο με άρθρο, που φέρει τον τίτλο: "Ο πανεπιστημιακός ιστορικός και δάσκαλος", Gutenberg, Αθήνα 2017, σ. 267- 279.
Βλ. https://www.academia.edu/…/%CE%9F_%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018
Η Κυβέρνηση ενισχύει την Ανασφάλιστη εργασία και τιμωρεί τους ανήλικους ανασφάλιστους μαθητές
Χίλιοι πεντακόσιοι (1500) "γονείς" Δε θέλουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της Χίου: Α-πάνθρωποι, ά-καρδοι, ά-σπλαχνοι, ά-πονοι, α-νάλγητοι, ...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018
Ο δεκάλογος της θεωρίας της Maria Montessori
- Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέληση του.
- Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.
- Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν τα θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού ώστε να μην αφήνουν χώρο για το ”κακό”.
- Βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Αφιερώστε σχολαστική και συνεχή φροντίδα σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δείξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και υποδείξετε του την κατάλληλη χρήση τους.
- Να είστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα ενός παιδιού που έχει την ανάγκη σας και πάντα να ακούτε και να απαντάτε στο παιδί που σας απευθύνεται.
- Σεβαστείτε το παιδί που κάνει κάτι λάθος και μπορεί αργότερα να εντοπίσει μόνο του το λάθος και να διορθωθεί, αλλά να διακόψετε άμεσα και ρητά κάθε καταχρηστική χρήση του περιβάλλοντος και κάθε κίνηση που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το παιδί,το περιβάλλον του ή τους άλλους.
- Σεβαστείτε το παιδί τη στιγμή που ξεκουράζεται ή τη στιγμή που παρακολουθεί άλλους να εργάζονται ή όταν συλλογίζεται τι έχει κάνει ή τι θέλει να κάνει. Μην το κατευθύνετε ούτε να το αναγκάζετε σε άλλες μορφές δραστηριοτήτων.
- Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει.
- Να είστε ακούραστοι στο να επαναλαμβάνετε αυτό που θέλετε στο παιδί που αρνήθηκε λίγο νωρίτερα να σας ακούσει, να βοηθάτε το παιδί να αποκτήσει ό, τι δεν έχει ακόμη κατακτήσει και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες του. Κάνετε το δημιουργώντας το μαθησιακό περιβάλλον με φροντίδα, εξοπλισμένοι με αυτοσυγκράτηση και σιωπή, χρησιμοποιώντας ήπια λόγια και γεμάτη αγάπη παρουσία. Κάνετε αισθητή την παρουσία σας στο παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση και αποστασιοποιηθείτε από το παιδί που έχει βρει τις απαντήσεις του.
- Πάντα να συμπεριφέρεστε στο παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας .
Η Maria Montessori (1870-1952) σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και έγινε η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιταλία! Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της στην Ιατρική, οι κλινικές παρατηρήσεις της την οδήγησαν στο να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν.Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά κατασκευάζουν αυτά που θα μάθουν από ότι υπάρχει στο περιβάλλον τους. Το 1902 ξεκίνησε τις σπουδές της στην παιδαγωγική, την πειραματική ψυχολογία και την ανθρωπολογία.Έδωσε διαλέξεις για εκπαιδευτικές μεθόδους που αφορούν σε παιδιά που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Το 1907 εγκαινιάστηκε το “Casa de Bambini”. Ήταν το πρώτο σπίτι στη συνοικία San Lorenzo της Ρώμης και έγινε η πηγή της μεθόδου Montessori για τους εκπαιδευτικούς.Το 1911 φεύγει από τον κλάδο της Ιατρικής και ασχολείται με το εκπαιδευτικό έργο. Το 1913 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και η σύζυγός του Mαμπέλ εγκαινίασαν τoν Μορφωτικό Σύλλογο Μontessori (Montessori Educational Association) στην Ουάσινγκτον. Εισέρχεται στον κόσμο της Παιδαγωγικής μια νέα μέθοδος, στην οποία τα υλικά είναι κύρια πηγή μάθησης κατά την προσχολική περίοδο.Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην προώθηση της πρωτοβουλίας και την ανταπόκριση του παιδιού με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού υλικού. Το παιδί πρέπει να μαθαίνει σύμφωνα με το δικό του ρυθμό και έτσι να ανακαλύπτει τη γνώση.
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018
Σχολεία εναλλακτικής εκπαίδευσης: ουτοπία ή μοντέρνα οπτική;
Σχολεία εναλλακτικής εκπαίδευσης: ουτοπία ή μοντέρνα οπτική; Αν και η «Δημοκρατική Παιδεία», ως παιδαγωγική προσέγγιση, δεν εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ωστόσο έχει αρχίσει να συζητιέται και να προβληματίζει
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018
Γράμμα από έναν αναπληρωτή…
Δημήτρης Κ. Τζανακάκης
Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018
Οι προφητείες μιας Βολιβιανής δασκάλας πριν από 17 χρόνια
*δημοσιογράφος, συγγραφέας
Κινητοποίηση στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, για την άμεση λήψη μέτρων στήριξης όσων φοιτητών αναζητούν στέγη
Δημήτρης Κ. Τζανακάκης
Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018
Πυρά από την Φιλοσοφική σε Γαβρόγλου για το «κόψιμο» των λατινικών: Λανθασμένη και αναχρονιστική στρατηγική
NEWSROOM ELEFTHEROSTYPOS.GR