.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Τα τελευταία πιάτα σερβιρίστηκαν... σε 5.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς ήταν τα τελευταία αποθέματα που υπήρχαν στις αποθήκες της Εστίας


Τα τελευταία πιάτα σερβιρίστηκαν...

Με μακαρόνια και ρύζι, χωρίς ψωμί και σαλάτα, σιτίστηκαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας οι 5.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς ήταν τα τελευταία αποθέματα που υπήρχαν στις αποθήκες της Εστίας.
Γεώργιος Αθανασόπουλος, Δ/ντης της φοιτητικής εστίας:
''Από την 1η Δεκεμβρίου σταμάτησαν οι προμηθευτές να μας φέρνουν τρόφιμα. Υπό τις συνθήκες αυτές, ό,τι είχαμε στις αποθήκες, κυρίως μακαρόνια και ρύζι, τα δώσαμε στους φοιτητές να μην μείνουν νηστικοί και να έχουν ένα πιάτο φαγητό χωρίς βέβαια ψωμί και σαλάτα. 
Το ίδρυμα Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας δυστυχώς δεν φρόντισε να υπάρχουν προμήθειες. Δεν έχουμε τρόφιμα, οι υπάλληλοι του εστιατορίου, μάγειροι κ.ά, είναι απλήρωτοι. Εχουμε τη μεγαλύτερη εστία. Γενικότερα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν έχουμε πετρέλαιο και δεν έχουμε καθόλου υλικά για τη συντήρηση της φοιτητικής εστίας. Η εστία λειτουργεί από το ίδρυμα Νεολαίας το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τις 6 Νοεμβρίου λόγω των διοικητικών προβλημάτων που υπάρχουν με εργαζομένους οι οποίοι μετακινήθηκαν το 2011 στα πανεπιστήμια αλλά σήμερα φαίνονται να μην ανήκουν πουθενά. Ετσι φτάσαμε στο σήμερα που δεν μας καλύπτει τις ανάγκες μας. Οι εστίες έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς''.
__________
~~~~~~~~~~~~

Πρύτανις Πανεπιστημίου Πατρών: "Αδιανόητο στη σημερινή κοινωνία να υπάρχουν φοιτητές που πεινάνε"- Στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους

ΔΗΛΩΣΗ "ΕΚΠΛΗΞΗ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ
"Είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις φοιτητών. Θεωρώ αδιανότητο στη σημερινή κοινωνία φοιτητές να υπάρχουν φοιτητές που πεινάνε", δήλωσε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, στη διάρκεια του χαιρετισμού της στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα το πρωί.
Αφορμή της δημόσιας τοποθέτησης της Πρυτάνεως είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με την σίτιση στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστήμιου.
Όπως έγραψε χθες το tempo24.gr, με ρεφενέ σιτίζονται οι φοιτητές που διαμένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει διακοπεί η τροφοδοσία υλικών στα μαγειρεία. Ο λόγος σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.gr, οι οφειλές προς τους προμηθευτές από τον ιδιώτη εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της σίτισης των φοιτητών.
Όπως έγινε γνωστό, φοιτητές που δεν διαμένουν στην εστία,  κάνουν έρανο για να συγκεντρώσουν χρήματα για την αγορά τροφίμων μακράς διάρκειας, όπως μακαρόνια και ρύζι. Στη συνέχεια τα μαγειρεύουν και τα προσφέρουν στους ενοίκους της φοιτητικής εστίας, η πλειονότητα των οποίων προέρχονται από ασθενείς οικονομικά οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν το επιπλέον έξοδο που έχει προκύψει.
Η διακοπή σίτισης των ενοίκων της φοιτητικής εστίας, μπορεί να μονοπωλεί τις συζητήσεις εντός της πανεπιστημιούπολης, όμως η Πρυτανεία δεν έχει πάρει ακόμα τουλάχιστον, κάποια θέση για την επίλυση του σημαντικού ζητήματος. Είναι γνωστό πως η διαχείριση και η λειτουργία της Φοιτητικής Λέσχης δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου, όμως το ερώτημα που γεννάται είναι τι κάνει η Διοίκηση του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, απέναντι στο μείζον θέμα διαβίωσης, που έχει ανακύψει και αφορά τους φοιτητές του. Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκονται οι περίπου 40 εργαζόμενοι στη φοιτητική λέσχη, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με ευθύνη του εργολάβου – διαχειριστή λειτουργίας του χώρου, παραμένουν απλήρωτοι και δεν έχει γίνει ανανέωση των συμβάσεων τους. Αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που φτάνουν στο σημείο να μη μπορούν να καλύψουν βασικές βιοποριστικές ανάγκες, ενώ είναι δύσκολη ακόμη και η μετάβαση στην εργασία τους. Μάλιστα στις 4 Δεκεμβρίου προχώρησαν σε στάση εργασίας, διεκδικώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις