.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

«Πρώτη μέρα στο σχολείο για τα παιδιά του City Plaza, Χώρος Στέγασης Προσφύγων»
Μιχάλης ΚιτσώνηςΑντιγράφουμε από τον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza:

«Πρώτη μέρα στο σχολείο για τα παιδιά του City Plaza

Σημαντική μέρα χτες για όλα τα παιδιά, ακόμα όμως πιο σημαντική για τα παιδιά που μένουν στο Χώρο Φιλοξενίας Προσφύγων City Plaza. Για τα παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα κυνηγημένα από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, η πρώτη μέρα στο σχολείο δεν σηματοδοτεί μόνο ένα σταθμό για τη μόρφωσή τους, αλλά αποτελεί ορόσημο για την έναρξη μιας νέας ζωής σε μια άλλη κοινωνία. Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν σε ορισμένα σχολεία (τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι το τέλος της βδομάδας), σήμερα το σχολικό κουδούνι χτύπησε και για τα προσφυγόπουλα. Όσοι-ες αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ισότιμη κοινωνική ένταξη των προσφύγων δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένοι-ες.
Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αγώνας για τη μόρφωση και την αποφυγή της περιθωριοποίησης των παιδιών των προσφύγων, μόλις ξεκίνησε. Αγώνας έτσι κι αλλιώς δύσκολος, που γίνεται όμως ακόμα δυσκολότερος λόγω του αποκλεισμού των παιδιών που ζουν στα Κέντρα Υποδοχής καθώς και της (ελέω Μνημονίου) υποστελέχωσης και της έλλειψης πόρων του εκπαιδευτικού συστήματος.

Και αυτή τη μάχη όμως θα τη δώσουμε 
με αποφασιστικότητα και τόλμη.

Ζούμε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί, θα νικήσουμε μαζί!

Αθήνα, 13/9/2016
Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza».
Γιατί για κάθε Ωραιόκαστρο και Παλαιόκαστρο υπάρχουν περισσότερα σχολειά που ανοίγουν την αγκαλιά τους στα παιδιά όλου του κόσμου!
TOPERIODIKO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις