.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Δεν έχουμε χρήματα ούτε για να φάμε» λένε Κύπριοι φοιτητές

Ζητούν δωρεάν σίτιση στις φοιτητικές εστίες - Συγκέντρωση στην κυπριακή πρεσβεία και συναυλία συμπαράστασης



Σε απόγνωση βρίσκονται οι Κύπριοι φοιτητές στην Αθήνα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους, με αποτέλεσμα κάποιοι που δεν αντιμετώπιζαν πριν οικονομικά προβλήματα να μην έχουν ούτε να φάνε.

Οι περισσότεροι από τους 2.500 φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της πρωτεύουσας πέρασαν το τριήμερο συγκεντρωμένοι σε σπίτια, όπου ο καθένας έφερνε και από κάτι για να το μαγειρέψουν.

Οι φοιτητές, που άλλοτε έκλειναν ραντεβού σε γνωστά μπαράκια ή κανόνιζαν εκδρομές, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ κάποιοι από αυτούς ήδη δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη και ζουν από σήμερα με δανεικά από τους συμφοιτητές τους.

Οι φοιτητές είναι παγωμένοι, καθώς δεν έχουν χρήματα να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν είχαν ποτέ νιώσει τέτοιο φόβο.

«Πολλοί συμφοιτητές μου λάμβαναν χρήματα κάθε εβδομάδα από τους γονείς τους και όχι μηνιαία», με αποτέλεσμα να έχουν ήδη πρόβλημα, λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Παναγιώτης Σωφρονίου. Ο Παναγιώτης που σπουδάζει Ιατρική στην Αθήνα, μεταφέρει ήδη τον φόβο των Κυπρίων συμφοιτητών του για το αν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. «Τα οικονομικά προβλήματα είναι ήδη έκδηλα», λέει ο φοιτητής, «με αποτέλεσμα κάποιοι φίλοι μου να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο και το φαγητό τους».

Οι Κύπριοι φοιτητές πέρασαν όλο το τριήμερο διαβάζοντας τις ειδήσεις στο Ιnternet και κολλημένοι στο ΡΙΚ ΣΤΑ, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κύπριος φοιτητής. «Οι γονείς μας μας μεταφέρουν ένα κλίμα αγωνίας και πανικού, κυρίως για την επόμενη ημέρα. Για το λόγο αυτό, σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση έξω από την κυπριακή πρεσβεία ζητώντας δωρεάν σίτιση και διαμονή από τις φοιτητικές εστίες. Επίσης θα φτιάξουμε Ταμείο Στήριξης και Αρωγής για τους φοιτητές που δεν έχουν ούτε να φάνε και για το λόγο αυτό οργανώνουμε συναυλία στις 4 Απριλίου στο Γκάζι».

Τις δραματικές ώρες που περνούν οι Κύπριοι φοιτητές περιγράφει και ο Κωστής Αντωνιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών Δράσις ΚΕΣ, παράταξη που χαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητη. Ο Κωστής επισημαίνει ότι πολλοί φίλοι του αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να πληρώσουν το νοίκι, καθώς οι γονείς τους δεν τους έχουν στείλει χρήματα, ενώ ήδη κάποιοι δεν έχουν ούτε να φάνε και συγκεντρώνονται σε σπίτια και μαγειρεύουν ρεφενέ.
Ήδη πάντως, με πρωτοβουλία της πρυτάνεως κ. Αναστασίας Σαλή - Παπασαλή, οι Κύπριοι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα -λόγω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Μεγαλόνησος- θα σιτίζονται δωρεάν στο φοιτητικό εστιατόριο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Τη δαπάνη της χρηματοδότησης αυτής της πρωτοβουλίας η πρύτανις θα την καλύψει προσωπικά από τη μισθοδοσία της.

Ως εκ τούτου, οι Κύπριοι φοιτητές καλούνται να προσέρχονται στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας από την Τρίτη 26 Μαρτίου, από τις 10:00 π.μ. μέχρι και τις 17:00 μ.μ. προκειμένου να καταγραφούν και να ξεκινήσει άμεσα η δωρεάν σίτισή τους.

Η κοινότητα του Ιονίου αριθμεί περίπου 70 Κυπρίους φοιτητές, εκ των οποίων κάποιοι ήδη σιτίζονται δωρεάν. Η πρύτανις, σε μία πρωτοφανή κίνηση, επισημαίνει ότι « η ψυχολογία των φοιτητών είναι πολύ κακή, καθώς βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους, ενώ πολλά παιδιά έχουν χρήματα, απλώς δεν μπορούν να τα πάρουν». Η κ. Παπασαλή επισημαίνει με νόημα: «Ελπίζω να μου φθάσει ο μισθός για όλους. Εμείς πάντως μεγαλώσαμε. Σημασία έχει η νέα γενιά».

Περισσότερα: «Δεν έχουμε χρήματα ούτε για να φάμε» λένε Κύπριοι φοιτητές | E-Radio.gr Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις