Εννέα Ελληνες ακαδημαϊκοί που διδάσκουν σε ΑΕΙ της χώρας μας συγκαταλέγονται στην ετήσια λίστα Highly cited researchers 2016 περίπου 3.000 ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, που συντάσσει ο οργανισμός Thomson Reuters.
Κριτήριο για να βρεθεί κάποιος ερευνητής στη λίστα είναι το εύρος των δημοσιεύσεών του και η απήχησή τους στην επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, δηλαδή όχι μόνο ο αριθμός των δημοσιεύσεων που παράγει, αλλά το πόσο συχνά οι δημοσιεύσεις αυτές χρησιμοποιούνται ως βιβλιογραφικές αναφορές από τους συναδέλφους του σε όλο τον κόσμο.
Η λίστα του 2016 θα οριστικοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει συνολικά 3.266 ερευνητές. Η αντίστοιχη περσινή λίστα είχε επτά ελληνικές παρουσίες, ενώ, εάν συμπεριληφθούν και Ελληνες ερευνητές που βρίσκονται στο εξωτερικό ή κάποιοι ελληνικής καταγωγής, ο αριθμός ανεβαίνει στους 31.
Από τους εννέα ερευνητές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δύο προέρχονται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τέσσερις από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δύο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στη λίστα είναι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, από τον οποίο ζητήσαμε ένα σχόλιο για τη συγκεκριμένη κατάταξη και τις προοπτικές της έρευνας στη χώρα μας: «Πρόκειται για μία από τις διάφορες σχετικές λίστες που ανακοινώνονται παγκοσμίως. Υπάρχει υπερεκπροσώπηση των θετικών επιστημών, καθώς το έργο των ανθρωπιστικών επιστημών είναι δυσκολότερο να αξιολογηθεί.
»Το γεγονός ότι υπάρχει ελληνική παρουσία παρά τις γνωστές δυσκολίες που υπάρχουν στην έρευνα είναι από μόνο του θετικό. Πρέπει να διατηρήσουμε ερευνητικές ομάδες και ερευνητές στη χώρα, π.χ. στον τομέα μου της ιατρικής, τόσο στη βασική όσο και στη μεταφραστική έρευνα, ώστε να καταφέρουν να δραστηριοποιηθούν εδώ νεότεροι συνάδελφοι.
»Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό είναι θετικές, αλλά χρειάζεται να υπάρξουν χρηματοδότηση και υποδομές, ώστε να αντιστραφεί η αυξημένη εκροή ανθρώπινου δυναμικού στα χρόνια της κρίσης και να αξιοποιηθεί όλη αυτή η εμπειρία».
Στη λίστα συγκαταλέγεται και ο επίσης προερχόμενος από την Ιατρική του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Φιλιππάτος, καθηγητής από το 2014 και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας.
Η Δήμητρα Δαφερέρα, όπως και ο Μόσχος Πολυσίου, ομότιμος καθηγητής, ανήκουν στο δυναμικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ενας από τους πιο σημαντικούς τομείς της έρευνάς τους είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της χώρας μας πάνω στα οποία έχουν πολλές σημαντικές δημοσιεύσεις ως ερευνητική ομάδα και τα οποία σε παλιότερη συνέντευξή τους έχουν χαρακτηρίσει αναξιοποίητο θησαυρό της Ελλάδας.
Από πλευράς ΑΠΘ, στη λίστα βρίσκεται ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Γιώργος Καραγιαννίδης.
Αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας του αποτελούν τα τηλεπικοινωνιακά και τα μελλοντικά συστήματα κινητών, πλέον 5G. Ενα από τα πιο φιλόδοξα project πάνω στα οποία εργάζονται είναι τα κινητά που θα φορτίζουν χωρίς ρεύμα, με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, την ώρα που ο χρήστης θα μιλάει.
Τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη λίστα έχει το ΕΜΠ. Συγκαταλέγονται ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, και οι συνάδελφοί του από το τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών Βαγγέλης Γιακουμής, Κωνσταντίνος Ρακόπουλος και Δημήτριος Ρακόπουλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Top 10 των πιο καινοτόμων δημόσιων ερευνητικών φορέωνΣε Ελληνοαμερικανό επιστήμονα το βραβείο Nano Research
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου