.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Χωρίς εκπαιδευτικούς και στο ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ  ESOS  * 



            Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κ.κ. Υφυπουργοί,
Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να ενώσω τη φωνή των γονέων των Βρυξελλών με τις φωνές διαμαρτυρίας των ομογενών στη Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης για την απαράδεκτη κατάσταση με τα κενά στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Παρότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι κατά τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου τα κενά ποτέ δεν ήταν άγνωστα, φέτος έχουμε σπάσει ρεκόρ, τόσο με τον αριθμό των κενών (μόνο στο Γυμνάσιο/Λύκειο 8 κενά!) όσο και με το γεγονός ότι ακόμη σήμερα, 2 Οκτωβρίου, δεν έχουν καν υπογραφεί οι αποσπάσεις.
Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να δούμε πραγματικά τους καθηγητές έτοιμους για μάθημα στο σχολείο πριν το Νοέμβριο.
Πέρυσι είχαμε τη "χαρά" να μην έχουμε Μαθηματικό στο Λύκειο για 7 (!!) μήνες, φέτος τη σκυτάλη έχουν πάρει η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία και τα Αγγλικά μεταξύ άλλων.
Το ερώτημα που θα ερχόταν αβίαστα σε ένα μικρό παιδί είναι: "Γιατί αυτές οι αποσπάσεις να μην έχουν ήδη υπογραφεί από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς;"
Στις Βρυξέλλες έχουμε την τύχη να έχουμε ως μέτρο σύγκρισης το Ευρωπαϊκό Σχολείο, με το ελληνικό τμήμα του – για τα παιδιά των ευρωυπαλλήλων.
Όπως μαθαίνουμε, εκεί η επιλογή και η στελέχωση από το Υπουργείο ολοκληρώθηκαν σε ένα μόνο μήνα, απόδειξη ότι η Ελλάδα όταν (και όπου) θέλει μπορεί να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκό κράτος και όχι ως κράτος-οπερέττα.
Επιτρέψτε μου μια παρένθεση: Αγαπητέ κ. Ζουράρι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στις Βρυξέλλες ήρθατε σε συμφωνία με τις τοπικές αρχές για να χρησιμοποιούν τα παιδιά μας πισίνα και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Σας ευχαριστούμε (παρότι αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα)– αλλά για εμάς αυτό είναι το κερασάκι.
Το να έχουν τα παιδιά μας δασκάλους και καθηγητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι η τούρτα.
Μας δίνετε το κερασάκι, αλλά εμείς θέλουμε την τούρτα!
Θα ήθελα να κλείσω εποικοδομητικά. Δεν μας ενδιαφέρει το τι πήγε στραβά φέτος ή το ποιος ευθύνεται – άλλωστε κάθε χρόνο κάτι πήγαινε στραβά και πριν την παρούσα κυβέρνηση.
Ζητούμε απλώς να ξεκινήσετε ΤΩΡΑ την επιλογή όσων θα έρθουν στις Βρυξέλλες (ή σε άλλα σχολεία του εξωτερικού) έτσι ώστε την 1η σχολική μέρα του Σεπτεμβρίου του 2018 το σχολείο μας, και κάθε άλλο ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό, να είναι πλήρως στελεχωμένο.
Γίνεται!
Απλώς χρειάζεται θέληση, προετοιμασία και οργάνωση!
Με τιμή,
Αργύρης Μαμμής 
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 
και Κηδεμόνων Αμιγούς 
Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις