.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

 Την αντίθεσή της στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία εκφράζει η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζοντας ότι «η ανάθεση της φύλαξης σε εξωπανεπιστημιακά όργανα αντιβαίνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων»


«Η φύλαξη πρέπει να ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο σε μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό το οποίο θα πρέπει να έχει την απαραίτητη πιστοποιημένη κατάρτιση και τις αρμοδιότητες ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημιακού περιβάλλοντος». Αυτό σημειώνει η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφορικά με την πρόταση φύλαξης των ΑΕΙ, λίγο μετά τις ανακοινώσεις Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Η Σύγκλητος του Γεωπονικού απορρίπτει την παρουσία δυνάμεων αστυνόμευσης εντός των Πανεπιστημίων και σημειώνει σχετικά:
«Πιστεύουμε ότι η ανάθεση της φύλαξης σε εξωπανεπιστημιακά όργανα αντιβαίνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Ως εκ τούτου είναι αντίθετη στην παρουσία δυνάμεων αστυνόμευσης εντός των Πανεπιστημίων».
Αναλυτικά η σχετική πρόταση που πέρασε κατά πλειοψηφία:
ΘΕΜΑ 1: Πρόταση της Συγκλήτου του Γ.Π.Α. σχετικά με την φύλαξη του Πανεπιστημίου.
Η Σύγκλητος του Γ.Π.Α. αφού έλαβε υπόψη:
(α) την εισήγηση του Πρυτανικού Συμβουλίου (Συνεδρία: 55/07.12.2020)
(β)  την εισήγηση του Πρύτανη του Ιδρύματος
(γ) τη συζήτηση μεταξύ των μελών της Συγκλήτου.
Αποφασίζει, κατά πλειοψηφία, εγκρίνει, τη συνημμένη πρόταση σχετικά με την φύλαξη του Πανεπιστημίου:
«Η Σύγκλητος του Γ.Π.Α. λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη φύλαξη των ΑΕΙ, την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων καθώς και τα πρόσφατα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εγκρίνει, κατά πλειοψηφία πρόταση η οποία αφορά το ακόλουθο πλαίσιο για την φύλαξη, την πρόληψη και την αντιμετώπιση  παραβατικών πράξεων στους χώρους του Ιδρύματος

Η φύλαξη πρέπει να ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο σε μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό το οποίο θα πρέπει να έχει την απαραίτητη πιστοποιημένη κατάρτιση και τις αρμοδιότητες ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Για την κάλυψη της 24ωρης φύλαξης απαιτείται ικανός αριθμός προσωπικού προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του Ιδρύματος.

Η διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών εντός του Πανεπιστημίου, καθώς και η συνεχόμενη υπόσταση του ως χώρου δημόσιας έκφρασης αμφισβήτησης προϋποθέτει την αποτροπή κάθε απόπειρας φίμωσης της ελευθερίας του λόγου ή εξαναγκασμού υιοθέτησης απόψεων με τη χρήση λεκτικής ή φυσικής βίας ή κάθε άλλης μορφής εξουσίας. Απόρροια αυτού του πλαισίου καθιστά το πανεπιστημιακό προσωπικό φύλαξης υπεύθυνο για τη φυσική περιφρούρηση του ασύλου,  των θεσμικών οργάνων, της ασφάλειας των χώρων και της πανεπιστημιακής κοινότητας εν γένει.

Για την ενίσχυση της δυνατότητας πρόληψης και αποτροπής παραβατικών φαινομένων καθώς και της αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών (συμπεριλαμβανόμενων τυχόν ποινικών πράξεων) θα επικαιροποιηθεί όπου χρειάζεται το Σχέδιο Ασφάλειας - Φύλαξης του ΓΠΑ και θα ενταχθεί στο Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος. Η εκπόνηση του εν λόγω Σχεδίου θα ανατεθεί σε επιτροπή την οποία θα ορίσει το Πρυτανικό Συμβούλιο, η οποία θα λάβει υπόψιν της τις εισηγήσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΓΠΑ καθώς και της αντίστοιχης επιτροπής την οποία έχει ορίσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Το επικαιροποιημένο Σχέδιο θα εγκρίνει η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Σε περίπτωση διάπραξης ποινικών αδικημάτων θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πιστεύουμε ότι η ανάθεση της φύλαξης σε εξωπανεπιστημιακά όργανα αντιβαίνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Ως εκ τούτου είναι αντίθετη στην παρουσία δυνάμεων αστυνόμευσης εντός των Πανεπιστημίων.»

Πηγή: https://www.alfavita.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις