.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019

Με την παιδαγωγική Φρενέ στο Καραβόσταμο Ικαρίας


γράφει ο Οδυσσέας Αϊβαλής
Πρώτη και Δευτέρα Δημοτικού στο Καραβόσταμο Ικαρίας
Η τάξη της Α΄και Β΄ τους τελευταίους μήνες ανοίγεται στην κοινωνία,σύμφωνα με την Παιδαγωγική Φρενέ, εκδίδει την εφημερίδα της, η οποία έχει κείμενα γραμμένα στην ώρα Ελεύθερου Κειμένου. Αλληλογραφεί με τάξη Πρώτης στην Αθήνα και φτιάχνει Μικρά Βιβλία.
Τις Δευτέρες συζητάμε στο Τι Νέα; ενώ κάθε Παρασκευή κάνουμε το Συμβούλιο της τάξης. Ακόμη, συζητώντας για ποιο Σχέδιο Εργασίας μας ενδιαφέρει,αποφασίσαμε ότι θέλουμε να ασχοληθούμε με τα φυτά και φτιάξαμε λαχανόκηπο στο σχολείο με διάφορα λαχανικά, μαθαίνοντας στην πράξη τι χρειάζεται ένα φυτό για να αναπτυχθεί αλλά και την αναγκαιότητα των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή μας.
Επίσης, συμμετέχουμε στο European School Radiο με το τραγούδι «Καραβοσταμοκαμώματα»!
Η σελίδα της τάξης μας είναι:alfakaivita.weebly.com

1 σχόλιο:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις