.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

«Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή στους λαϊκούς αγώνες η προοπτική»

    Μ-Λ ΚΚΕ     

m-l-kke-630.jpg

«Ήρθε ξανά η ώρα για το ξεδίπλωμα μεγάλων πανεργατικών απεργιακών αγώνων και κινητοποιήσεων»


Ήταν ζήτημα χρόνου να αποδειχθεί πως η «μεγάλη ανατροπή» και το «τέλος των μνημονίων και της τρόικας», που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι παρά η μεγάλη πολιτική απάτη των καιρών μας.
Ήταν ζήτημα χρόνου να καταδειχθεί πως τα νταούλια θα βαράνε και θα χορεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι αγορές.
Ήταν ζήτημα χρόνου να αποκαλυφθεί η πλήρης ενσωμάτωση και ευθυγράμμιση του ΣΥΡΙΖΑ στο κυρίαρχο αστικό και ιμπεριαλιστικό σύστημα εξουσίας.
Ήταν ζήτημα χρόνου να φανερωθεί πως η κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» μόνο Αριστερά δεν είναι!
Τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενα και προδιαγεγραμμένα. Η σταθερή προσήλωση της ηγετικής ομάδας του στη στρατηγική της ελληνικής ολιγαρχίας για ένταξη και αδιαμφισβήτητη παραμονή στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη και στο γενικότερο αμερικανονατοϊκό πλαίσιο εξάρτησης είναι το έδαφος που όποιος το βαδίζει οδηγείται, αναπόφευκτα, στην υποχώρηση, την ευθυγράμμιση και την τελική υποταγή στα ιμπεριαλιστικά προστάγματα.
Γιατί είναι μονόδρομος για όποιον ορκίζεται πίστη και προσήλωση στην Ε.Ε., την ευρωζώνη και το ευρώ, όπως –ακριβώς– συνέβη και με όλες τις κυβερνήσεις της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας, η υποταγή του στους ισχυρούς.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε πως δεν μπορούσε να πάει σε νέα αντεργατικά μέτρα και σε μια μεγάλης έκτασης αντιλαϊκή επίθεση που απαιτούσαν οι «εταίροι» του με την υπογραφή νέου μνημονίου, από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και αδιαφορώντας για την αντίδραση των λαϊκών μαζών.
Η εφαρμογή μιας τέτοιας αντιλαϊκής πολιτικής από την κυβέρνηση αποκάλυπτε τον κάλπικο χαρακτήρα όλων των προεκλογικών και μετεκλογικών υποσχέσεων και εξαγγελιών και προσέκρουε στις προσδοκίες που καλλιέργησε στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και σε πλατιά λαϊκά στρώματα για μια «αριστερή», αντιμνημονιακή πολιτική.
Έπρεπε κάτι να γίνει που θα ταρακουνούσε τα νερά και θα διαμόρφωνε τις κατάλληλες συνθήκες για το πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων. Και αυτό το κάτι ήταν το δημοψήφισμα – εξαπάτησης.
Μπροστά στο νέο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν άλλο δρόμο να επιλέξουν για να υπερασπιστούν την επιβίωσή τους παρά να ξεσηκωθούν σε μαζικούς αγώνες. Οι πλατιές λαϊκές μάζες, που καταδικάζονται να ζήσουν μέσα σε ένα αντιδραστικό καθεστώς πείνας, φτώχειας και στερήσεων, πρέπει να βρουν τη δύναμη και το σθένος να βγουν ξανά στο δρόμο του αγώνα, παραμερίζοντας τις σειρήνες των εύκολων λύσεων και των ψευδαισθήσεων, της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας.
Η πείρα από την εργατική και λαϊκή αντίσταση στα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων έχει επιβεβαιώσει πως η ανάπτυξη των μαζικών λαϊκών αγώνων είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να υψώσει εμπόδια και να γίνει φραγμός στην πολιτική των κάθε λογής κυβερνήσεων που πέρασαν, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ήρθε ξανά η ώρα για το ξεδίπλωμα μεγάλων πανεργατικών απεργιακών αγώνων και κινητοποιήσεων.
Αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπηρετήσουν οι κομμουνιστές, οι λαϊκοί αγωνιστές στο μαζικό κίνημα, στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα και τους συλλόγους, στις λαϊκές γειτονιές. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία που έχει συγκροτηθεί πό το Μ-Λ ΚΚΕ, το ΚΚΕ (μ-λ) και ανεξάρτητους αγωνιστές.
Ο λαός πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του, να δυναμώσει την πάλη του για να αποκρούσει τις επιθέσεις και τα τελεσίγραφα των ιμπεριαλιστών, για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων που πέρασαν και την αντίκρουση αυτών που έρχονται, τη σταθερή διεκδίκηση και επανακατάκτηση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν, σε σύνδεση με τα γενικότερα αιτήματα πάλης για την έξοδο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και το γκρέμισμα του καθεστώτος της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.
Είναι ο μόνος δρόμος σωτηρίας για το λαό και οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να δώσουμε τη δική μας συμβολή στον αγώνα του λαού μας ενάντια στους ξένους και ντόπιους δυνάστες και εκμεταλλευτές και τα πολιτικά τους φερέφωνα.
Για να μη γίνουν οι εργαζόμενοι σύγχρονοι δούλοι του καπιταλισμού και η Ελλάδα ένα νεοαποικιοκρατούμενο προτεκτοράτο.
* Γραμματέας της Κ.Ε. του Μ-Λ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις