.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Παγκόσμιο Συνέδριο:«Ιστοριογραφία του 20ου αιώνα»

   ΣΥΝΕΔΡΙΟ   

Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βαγγέλης Καραμανωλάκης μιλά στην Θάλεια Καραμολέγκου και τον Νίκο Κουρμουλή
 
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο διεξάγεται από τις 18 ως τις 20 Ιουνίου στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την ιστοριογραφία του 20ου αιώνα.
 Θέτει ερωτήματα για το προφίλ της και για το πώς αυτή γράφτηκε στη διάρκεια ενός αιώνα που σημαδεύτηκε από δυο παγκοσμίους πολέμους, εξοντώσεις ολόκληρων πληθυσμών, επαναστάσεις, ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά και την εκτόξευση της τεχνολογίας και της επιστήμης σε πεδία πέρα ακόμα κι από την πιο τολμηρή φαντασία των προηγούμενων εποχών.
Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται στη χώρα μας ένα συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν ιστορικοί που προέρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
 Με βασική προβληματική τον τρόπο που σχετίζονται οι ιστοριογραφικές προσεγγίσεις με την εμπειρία του 20ου αιώνα και όχι την παρακολούθηση απλώς των ιστορικών ρευμάτων, το συνέδριο εστιάζει σε ζητήματα που αφορούν την διεθνική ιστορία, το φύλο και την προφορικότητα και το πώς εντάσσονται στην ιστοριογραφία, μακριά από την ακαδημαϊκή αντίληψη των παλιότερων χρόνων.
 
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής), το περιοδικό ''Ιστορείν'' και το International Network of Theory and History. 
Ακούστε:

_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις