.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

H Α. Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη τακτικό μέλος της European Academy of Sciences and Arts

  ΘΕΜΑΤΑ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ 





Αγαπητέ κ. Αϊβαλή
Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την τιμητική προσφορά των τευχών τ.έ. τής έκδοσής σας"Αρκαδικό Βήμα".
Πρόκειται για μία εφημερίδα με αισθητική, οργανωμένη και ποικίλη ύλη, αλλά κυρίως με σεβασμό στην γλώσσα -από όλες τις απόψεις - τόσο των συντακτών όσο και των συνεργατών της.
Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα (στην στήλη "Παιδεία // Εκπαίδευση ") συγχαρητήριες ευχές για την  εξέλιξη τής νέας επιστήμονος Ελένης Λεοντσίνη, κόρης των αγαπητών συναδέλφων μου Αθανασίας Γλυκοφρύδη και Γιώργου Λεοντσίνη. 
Νομίζω ότι την ίδια χαρά θα νοιώσετε και σεις και οι αναγνώστες σας από το γεγονός ότι την ίδια περίπου ημερομηνία η μητέρα της Ελένης, η  Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., έδινε διαλέξεις σε Πανεπιστήμιο τής Κίνας, ενώ τρεις περίπου μήνες μετά εξελέγη τακτικό μέλος της European Academy of Sciences and Arts.  

Σας προωθώ (βλ. παρακάτω) σχετική ανακοίνωση τού Γραφείου Τύπου τού ΕΚΠΑ.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ομότιμος Καθηγητής Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας*
τ. Ειδικός Γραμματέας Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών  Πανεπιστημίου Αθηνών
π.  Πρόεδρος  Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας  και
 Ενιαίου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ  Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ

Κοραή  55, Νέα Σμύρνη - 171 22
e-maillavdellas@ppp.uoa.gr
τηλ.: 210 9319597,  6932 424825, Fax: 210 9319598

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
Εθνικόν και Καποδιστριακόν
Πανεπιστήμιον Αθηνών
               ~~~
Αθήνα, 09/01/2015

H ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. 
Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη
εξελέγη τακτικό μέλος της European Academy of Sciences and Arts


H ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη εξελέγη τακτικό μέλος της European Academy of Sciences and Arts. Η επίσημη υποδοχή της θα λάβει χώρα σε Πανηγυρική Ολομέλεια της Ακαδημίας στην έδρα της στο Salzburg,  στις 7 Μαρτίου 2015. 
Η εκλογή της κ. Λεοντσίνη συνιστά επιβράβευση μιας πολύχρονης προσπάθειας των ερευνών της στη νεότερη ευρωπαϊκή και νεοελληνική φιλοσοφία και στο ευρύτερο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών. Παράλληλα, αποτελεί ακόμα μία σημαντική διάκριση μέλους Δ.Ε.Π. του Ε.Κ.Π.Α., επιβεβαιώνοντας εκ νέου το υψηλότατο επίπεδο του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι από 9 Νοεμβρίου έως 22 Νοεμβρίου 2014, στο πλαίσιο του Overseas Experts Visiting Project of the Ministry of Education of China, μετά από πρόσκληση του Department of Philosophy του Nanjing University, ενός από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της Κίνας, η ίδια καθηγήτρια έδωσε με επιτυχία στις 11/11/14 και 14/11/14, ως Visiting Professor, τις ακόλουθες διαλέξεις: "Orientalism in Modern Greek Art"  και "The Development of Aesthetics in Modern Greece: 1800-2010", τις οποίες παρακολούθησαν καθηγητές του Πανεπιστημίου, καθώς και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
___________
* Προδημοσίευση από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα", Μάιος 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις