.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

«Αυταρχικός καπιταλισμός: Η Δημοκρατία σε παρακμή»

    Ομιλία του Φρανκ Ντέπε την Τετάρτη 4/12      

logo
Η έβδομη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά με ομιλητή τον Φρανκ Ντέπε, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μάρμπουργκ της Γερμανίας. 
Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων Ινστιτούτου Γκαίτε, Αθήνα (Ομήρου 14-16). 

Ζωντανή αναμετάδοση από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, www.poulantzas.gr

frank-ntepe.png


Τον ομιλητή και το έργο του θα παρουσιάσει ο Γεράσιμος Κουζέλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Στις 4 Δεκεμβρίου το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, διοργανώνει στην Αθήνα την έβδομη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά με ομιλητή τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό Φρανκ Ντέπε.

Μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αριστερού φοιτητικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία τη δεκαετία του ’60, ο Φρανκ Ντέπε υπήρξε, από κοινού με τον Ρούντι Ντούτσκε, ένα από τα κεντρικά στελέχη του ομοσπονδιακού εκτελεστικού συμβουλίου της «Σοσιαλιστικής Γερμανικής Ένωσης Φοιτητών» που πρωτοστάτησε στα γεγονότα του 1968. Μαθητής του Βολφγκαγκ Άμπεντροθ, σπούδασε πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, απ’ όπου και έλαβε το διδακτορικό του το 1972. Στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδαξε πολιτική επιστήμη από το 1972 μέχρι το 2006.
Το συγγραφικό του έργο είναι πολυσχιδές και περιλαμβάνει βιβλία για το έργο πολιτικών στοχαστών, όπως ο Νικολό Μακιαβέλι και ο Αύγουστος Μπλανκί, καθώς επίσης και θέματα όπως ο ιμπεριαλισμός, ο αυταρχικός καπιταλισμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα ελληνικά έχει εκδοθεί το βιβλίο του Η νέα διεθνής τάξη. Ο κόσμος πέρα από τον ανταγωνισμό των συστημάτων, από τις εκδόσεις Λιβάνη-Νέα Σύνορα το 1995. Παράλληλα με το συγγραφικό και ακαδημαϊκό του έργο, ο Ντέπε έχει αναπτύξει πλούσια πολιτική δράση. Μετέχει στη συντακτική επιτροπή δύο σημαντικών περιοδικών του αριστερού χώρου στη Γερμανία, Σοσιαλισμός και Ζ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ενώ είναι μέλος του κόμματος Die Linke.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση - Ζωντανή αναμετάδοση από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου www.poulantzas.gr

- δείτε στο: http://left.gr/news/omilia-toy-frank-ntepe-tin-tetarti-412-aytarhikos-kapitalismos-i-dimokratia-se-parakmi#sthash.2SIOybvr.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις