.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Το φοιτητικό κίνημα της ΧιλήςΑπό τον Απρίλη του 2011 και για αρκετούς μήνες, οι Χιλιανοί φοιτητές οργανώνουν απεργίες και κινητοποιούνται ενάντια στα μέτρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Αυτά τα μέτρα άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή από τις πρώτες ημέρες της δικτατορίας του Αουγκούστo Πινοσέτ, για τον οποίο η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Μάργκαρετ Θάτσερ, έδειχνε ιδιαίτερο θαυμασμό. Επιπλέον, οι φοιτητές απαιτούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσβάσιμο για όλους και αντιμάχονται τις Νεοφιλελεύθερες τροποποιήσεις και τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν κατά την θητεία του δικτάτορα.
Ο Πινοσετ επέβλεψε την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και της εκπαίδευσης και την απορρύθμιση του νόμου εργασίας. Μέχρι το 1973 το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Χιλής θεωρούνταν υψηλών προδιαγραφών και ήταν ελεύθερο για όλους τους φοιτητές. Σήμερα, τα πανεπιστημιακά δίδακτρα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Το ίδιο μοντέλο (ιδιωτικοποιήσεων) επιβλήθηκε στην υγεία, τις συντάξεις, την συγκοινωνία και στα δίκτυα ενημέρωσης.
Έτσι, από τον Μάη του 2011 οι φοιτητές οργανώνουν διαδηλώσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες, κατσερολάζος (πορείες διαμαρτυρίας όπου συνοδεύονται από τον χτύπο μαγειρικών σκευών) και απεργίες πείνας. Η εξέγερση των πανεπιστημίων και των λυκείων αποκάλυψε την φύση της κυβέρνησης που καθοδηγείται από το νεο-δεξιό κόμμα του Σεμπάστιαν Πινέρα. Επίσης, κατά τη διάρκεια συλλήψεων εκατοντάδες τραυματίστηκαν και ένα αγόρι 14 χρονών έπεσε νεκρό από πυρά αστυνομικού.

Το φάντασμα του καθεστώτος Πινοσέτ αναβίωσε από τον δήμαρχο του Σαντιάγο ο οποίος έκανε λόγο για την επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων ώστε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και να εορταστεί ομαλά η μνήμη του πραξικοπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Προβιντέντσια (ένα πρώην μέλος της DINA, της μυστικής αστυνομίας του Πινοσέτ) ανήγγειλε ότι θα έκλεινε όλες τις κατειλημμένες σχολές ενώ ταυτόχρονα θα απέδιδε φόρους τιμής στον στρατηγό Κρανσόφ, ο οποίος έχει τιμωρηθεί με φυλάκιση 100 χρόνων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: απαγωγές και δολοφονίες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ένας από τους κοντύτερους συμβούλους του Πινέρα υποστήριξε δημόσια τον δήμαρχο, δημιουργώντας σκάνδαλο.
Εδώ και ένα χρόνο, περίπου, οι δύο μεγαλύτερες φοιτητικές οργανώσεις της χώρας έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος που, ωστόσο, δεν πέτυχε να κερδίσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση. Παρόλ’ αυτά, όμως, οι δημοσκοπήσεις της 29ης Δεκεμβρίου του 2011 έδειξαν ότι το 80% του πληθυσμού υποστηρίζει το φοιτητικό κίνημα
Το ελευθεριακό Φοιτητικό Μέτωπο (FEL), το οποίο βρίσκεται σε συνεργασία με αναρχικούς φοιτητές, έχει επιστρέψει στην οργάνωση της Συνομοσπονδίας των Χιλιανών Φοιτητών (FECH) 80 χρόνια μετά την αποχώρησή του λόγω της ολοκληρωτικής ηγεμονίας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο νέος γενικός διευθυντής του FECH είναι αναρχικών πεποιθήσεων και τόσο αυτός όσο και άλλα μέλη αντιπροσωπεύουν ένα ρεύμα που επιθυμεί την γιγάντωση του φοιτητικού κινήματος και την ένωσή του με άλλα κοινωνικά κινήματα στα συνδικάτα των εργαζομένων.
Νέοι αγώνες φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στο άμεσο μέλλον, οι οποίοι θα είναι ιδιαίτερα έντονοι αλλά, ταυτόχρονα, και δύσκολοι.
Σε ελεύθερη μετάφραση, από το 142 φίλο της εφημερίδας Resistance (Ιούνιος 2012) του Anarchist Federation of London.

Σύντομο URL: http://wp.me/pyR3u-aTW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις