.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ του ΖΟΥΣΑΚ ΜΑΡΚΟΥΣ (για 35 παιδιά)

Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
(για 35 παιδιά)


Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του ΖΟΥΣΑΚ ΜΑΡΚΟΥΣ, σε μια δική μου διασκευή, ώστε να μπορεί να παιχτεί από παιδιά του δημοτικού αλλά και του νηπιαγωγείου. Το έργο προτείνεται για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αφού αναφέρεται στη γερμανική κατοχή.

Υ Π Ο Θ Ε Σ Η
28 Οκτώβρη 1940...

Η Στέλλα, ένα μικρό κορίτσι, ετοιμάζεται για το σχολείο, μέσα στη ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα του σπιτιού της. Είναι πολύ χαρούμενη, επειδή λατρεύει το διάβασμα και τα βιβλία. Την ώρα όμως που βρίσκεται στην τάξη με τη δασκάλα και τους συμμαθητές της, αρχίζουν να ηχούν οι σειρήνες του πολέμου. 
Όλα τα παιδιά, τρομαγμένα σπεύδουν στα σπίτια τους. Πανικός επικρατεί παντού, εν όψη του ελληνοιταλικού πολέμου. Στο σπίτι της Στέλλας, η ατμόσφαιρα είναι θλιβερή, καθώς ο πατέρας της τους αποχαιρετά για να πάει να πολεμήσει. Η Στέλλα, φοβάται τον πόλεμο. Φοβάται ακόμη ότι ίσως να μην ξαναπάει στο αγαπημένο της σχολείο και έχει σφιγμένο στην αγκαλιά της ,το μόνο που της απέμεινε: το αλφαβητάρι της.
Ο πόλεμος με τους Ιταλούς τελειώνει, μα ο νέος εχθρός, οι Γερμανοί, έρχεται πιο απειλητικός. Αυτή τη φορά, η Στέλλα βλέπει τα όνειρά της να σβήνουν. Πάνω στην απελπισία της,θυμάται τους φίλους της και αποφασίζει να φτιάξει στο υπόγειο του σπιτιού της, ένα αυτοσχέδιο σχολείο. Αυτή, θα είναι η δασκάλα, και οι φίλοι της θα είναι οι μαθητές της. Έτσι, αφού το παιχνίδι έξω είναι πλέον επικίνδυνο, θα το μεταφέρουν μέσα στο καταφύγιό τους.
Παίζοντας το ρόλο της δασκάλας αντιλαμβάνεται πως δεν της αρκεί μόνο το αλφαβητάρι της, και αποφασίζει να τρυπώσει στο σχολείο-το οποίο έχουν επιτάξει οι Γερμανοί-και να «κλέψει» κι άλλα βιβλία από τη βιβλιοθήκη. Έτσι, αρχίζει ένα συναρπαστικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο παιχνίδι. Με τα βιβλία που «κλέβει», κρατά ζωντανές τις μνήμες των φίλων της, από τον καιρό της ελευθερίας κι έτσι ξεχνούν για λίγο την πείνα και το φόβο τους, όταν οι σειρήνες ηχούν μέσα στ' αυτιά τους.
Κι όταν με το καλό φτάνει η μέρα της λευτεριάς, τα παιδιά αποφασίζουν να διαγράψουν από το μυαλό τους τις λέξεις του πολέμου, και να επιστρέψουν πίσω τα βιβλία που αποτέλεσαν γι αυτά, την πνευματική τους τροφή.

                 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ....
Μητέρα(κάνοντας τον σταυρό της)
Ευτυχώς, ήρθες Στέλλα μου, πόσο ανησυχούσα! 
Και από το παράθυρο, το δρόμο όλο κοιτούσα!
Στέλλα
Μα τι συμβαίνει; Πείτε μου, μήπως είναι αστείο;
Και συ, πατέρα μου , που πας; Για πόλεμο ακούω!
Πατέρας
Πρέπει να φύγω Στέλλα μου, να πάω να πολεμήσω,
να διώξουμε τους Ιταλούς, και πίσω να γυρίσω!
Όσο θα λείπω όμως εγώ, πρόσεχε τη μητέρα, 
και πίσω σου υπόσχομαι να έθω κάποια μέρα.

Στέλλα
Μα και οι πατεράδες, στον πόλεμο πηγαίνουν; 
Αφού έχουν οικογένειες πίσω να περιμένουν.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις