.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Οι διώξεις εκπαιδευτικών... καλά κρατούν

sxoleio.jpg

Σχολείο
Η περίπτωση της εκπαιδευτικού είναι από τις πιο κραυγαλέες μιας ολόκληρης βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί από τον καιρό των δυο πρώτων μνημονίων σε όλη την Ελλάδα | EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

«Δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης για την αθώωση της διωκόμενης εκπαιδευτικού Ν. Ορφανοπούλου, διοργανώνει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. Αττικής την Τρίτη 20 Οκτωβρίου ώρα 10.30 π.μ. με διευκολυντική στάση εργασίας, 10π.μ.- 1μ.μ. ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής».
Απαιτώντας την αθώωση της εκπαιδευτικού, ο σύλλογος υπενθυμίζει την ουσία της υπόθεσης λέγοντας: «Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 εκδικάζεται από το Α' Τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ. Ε. Αττικής η υπόθεση της εκπαιδευτικού Νατάσας Ορφανοπούλου, δασκάλας του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής, η οποία με απόφαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει παραπεμφθεί κατηγορούμενη για «Άσκηση κριτικής των πράξεων της Προϊσταμένης Αρχής», παράπτωμα το οποίο συνιστά παράλληλα «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά».
Παράλληλα είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία από την 8-4-14 με την ενεργοποίηση του Νέου Πειθαρχικού «Δικαίου», μνημονιακού νόμου του μεσοπρόθεσμου.
Υπενθυμίζουμε ότι η δίωξη της εκπαιδευτικού είχε ξεκινήσει με την αξιοποίηση αβάσιμων και φαιδρών καταγγελιών δύο δικομανών γονέων, για τη συμπεριφορά και στάση των οποίων η Νατάσα Ορφανοπούλου «τόλμησε» και είχε το «θράσος» να αναφερθεί εξωδίκως προς τη Διοίκηση και τον ΓΕΔΔ προσκαλώντας τους να την προστατεύσουν «απέναντι σε κάθε αναφορά, καταγγελία ή ενέργεια η οποία στρέφεται ή ήθελε στραφεί στο μέλλον» εναντίον του προσώπου της, από πρόσωπα των οποίων οι καταγγελίες είχαν κριθεί «αβάσιμες» από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής με την έκδοση αθωωτικού πορίσματος κατά τις διενεργηθείσες διαδικασίες σε επίπεδο προανάκρισης και ΕΔΕ.
Η περίπτωση της Νατάσας Ορφανοπούλου είναι από τις πιο κραυγαλέες μιας ολόκληρης βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί από τον καιρό των δυο πρώτων μνημονίων σε όλη την Ελλάδα και καλά κρατεί και στον καιρό του 3ου μνημονίου, των εκάστοτε αντιδραστικών συγκυβερνήσεων του πολιτικού συστήματος.
Απέναντι στο «διότι δεν συνεμορφώθην προς τα υποδείξεις», πρέπει να αγγίξει τον κάθε ένα δάσκαλο χωριστά, να τον τρομοκρατήσει, να τον απειλήσει, να τον κάνει να σιωπά.

Διώκεται καθηγήτρια γιατί έκανε κριτική

Στην άλλη άκρη της χώρας, στα Χανιά, μια αντίστοιχη περίπτωση βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με ανακοίνωση-καταγγελία της ΕΛΜΕ Χανίων σε εξέλιξη βρίσκεται πειθαρχική και ποινική δίωξη που άσκησε ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ. Μαραγκάκης εναντίον της εκπαιδευτικού Κ.Κ., η οποία «τόλμησε» να δημοσιοποιήσει σε τοπική εφημερίδα την κριτική άποψή της για την κακή λειτουργία του ΠΥΣΔΕ θίγοντας πλευρές που επανειλημμένα η ΕΛΜΕ Χανίων έχει δημόσια καταγγείλει.

«Δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις»

Να θυμίσουμε ότι από το 2012, με βάση το μνημονιακό νόμο 4093, καταγράφηκαν εκατοντάδες περιστατικά εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας.
Μόνο τον Ιανουάριο του 2015, λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές 21 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε αργία. Ας ελπίσουμε ότι δεν επιστρέφουμε στο «μαύρο» παρελθόν.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2013-2015

 Διώκεται ο δάσκαλος Θανάσης Αγαπητός με την κατηγορία της συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ ο οποίος συμμετείχε στη 3η Ελληνογερμανική συνέλευση δημάρχων.
• Στα Χανιά ασκήθηκαν διώξεις σε 6 εκπαιδευτικούς, για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν στην 48ωρη γενική απεργία της 10-11 Φλεβάρη, η πορεία της οποίας κατέληξε στην κατάληψη της αντιπεριφέρειας Χανίων.
• Σε αργία τέθηκε η νηπιαγωγός Δέσποινα Κομνηνού σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους (υπόθεση αστικής διαφοράς).
• O εκπαιδευτικός Γκουλιώνης Στέφανος, δάσκαλος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία «της ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας». Το «έγκλημα» του είναι ότι συμμετείχε μαζί με χιλιάδες λαού σε ολόκληρη τη χώρα, στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα που είχαν εξαγγείλει και πραγματοποίησαν σωματεία της πόλης.
• Σε αργία τέθηκε ο καθηγητής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου Δημήτρης Αχείμαστος, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας», για υπόθεσή του αφορά οικονομική αντιδικία του με ιδιώτη.
• Η καθηγήτρια Σοφία Ποταμιάνου, αιρετή στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης αντιμετώπισε την κατηγορία της επιορκίας, επειδή στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αξιολόγηση και να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των υποψήφιων υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.
• 4 εκπαιδευτικοί στην Κεφαλονιά, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το αυτονόητο δικαίωμά τους να τιμούν απεργιακά την Πρωτομαγιά.
• Τον Οκτώβριο του 2013 ο πρόεδρος, ο γραμματέας, η ταμίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου καθώς και ένας ακόμη εκπαιδευτικός διώκονται επειδή συμμετείχαν στη κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όταν η διοίκηση ανακοίνωσε τη πρόθεση της να προχωρήσει στο χαρακτηρισμό δεκάδων εκπαιδευτικών ως πλεοναζόντων.
 Διώκεται για συνδικαλιστική δράση ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ρόμπας, μέλους του Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών του Πειραιά και μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων για τη συνδικαλιστική του δράση. Το σοβαρό παράπτωμά του ήταν ότι ως μέλος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Ε' Δημοτικής κοινότητας Πειραιά μοίρασε ανακοίνωση της Ένωσης την ημέρα του αγιασμού.
 Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της εκπαιδευτικού Ελισάβετ Παπαδοπούλου, πρόεδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μολάων Λακωνίας, με βάση το «νέο» πειθαρχικό για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας».
 Τέθηκε σε αργία και παραπέμπεται στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο η Ιφιγένεια Γεωργάλα, φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Αίγινας με την κατηγορία της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς υπαλλήλου εντός υπηρεσίας, μόνο και μόνο γιατί ζήτησε την κανονική της άδεια.
• Αργία στην εκπαιδευτικό Ευστρατία Λιακοπούλου, διευθύντρια του Γυµνασίου Λεβιδίου, χωρίς πειθαρχική απόφαση.
 Σε αργία η καθηγήτρια Δήμητρα Γιατράκου στην Εύβοια μετά από ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα, που έφτασε στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την κατηγορία ότι εισήλθε με το αυτοκίνητό της στον αύλειο χώρο σχολείου όπου εργάζεται, με σκοπό να ξεφορτώσει απεργιακό υλικό, (αφίσες, πανό, μπογιές)
 Σε προκαταρκτική έρευνα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) έξω από το κτήριο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης προχώρησαν ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών.
• Δίωξη σε βάρος του δασκάλου Χρόνη Γιώργου ο οποίος κατηγορείται εξαιτίας της επιλογής του (ως αιρετός στο Γ΄ ΠΥΣΠΕ Αθηνών) να βαθμολογήσει αρνητικά, στις κρίσεις των διευθυντών.
• ΕΔΕ εναντίον των διευθυντών των 3ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Καισαριανής.
 Απειλές για δίωξη σε καθηγητές εάν δεν ολοκληρώσουν την ύλη παρόλο που τους προσέλαβαν αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους (Φούρνοι Ικαρίας).
• Επιχείρηση δίωξης του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά
 Δίωξη καθηγητών μετά από αναφορά γονέα επειδή εκθέτοντας την άποψή τους, ως γονείς, σε συνέλευση του Συλλόγου γονέων υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις μαθητών.
• Δίωξη σε βάρος του Διευθυντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής.
• Διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας σε βάρος εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου επειδή δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία για εκλογή διευθυντή!
• Εκπαιδευτικοί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στη Σάμο στα πλαίσια της διήμερης κατάληψης που είχε πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Διοίκησης της Β/θμιας Εκπαίδευσης στη Σάμο για να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί.
________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις