κατ' αριστοτελική έννοια, ηδονή"
Τι απαντούν όμως οι ίδιοι οι νέοι;
Κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας, συναντήσαμε μαθητές, φοιτητές, άνεργους, εργαζόμενους, όλους όσους συνθέτουν τη νεολαία του σήμερα. Άλλοι μοιράζονταν μαζί μας το ένα μετά το άλλο τα ονόματα των αγαπημένων τους συγγραφέων. Άλλοι πάλι κοιτούσαν με απορία. "Ποιος έχει χρόνο για βιβλία;" αναρωτιόνταν και γελούσαν αμήχανα.
"Έξι και 7 ώρες στο σχολείο, άλλες τόσες στο φροντιστήριο, πού όρεξη για διάβασμα; Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μας μένει, πάμε για καφέ, βλέπουμε καμιά ταινία ή απλώς βγαίνουμε έξω και περνάμε καλά", λένε η Μαρία, η Μαργαρίτα και η Ελπίδα. Όλες πηγαίνουν στην τρίτη Λυκείου. "Οι πανελλήνιες είναι μεγάλο ζόρι", ομολογούν. "Θέλουμε να τελειώσουμε. Δεν θέλουμε να βλέπουμε τα βιβλία ούτε ζωγραφιστά", προσθέτουν γελώντας. Παρ' όλα αυτά τριγυρνούν στα Εξάρχεια. "Μας αρέσει ο κόσμος εδώ", εξηγούν. Νιώθουν ότι κάτι γίνεται... Νιώθουν την ανάγκη να μάθουν περισσότερα για όσα διαδραματίζονται σε μια παραδοσιακά αντισυμβατική περιοχή, αλλά για την ώρα απλώς παίζουν πού και πού τάβλι στο ναργιλέδικο της πλατείας. "Έχει πλάκα, γιατί εκπλήσσονται κάποιοι, αλλά δεν πρόκειται για... αντρικό σπορ".
Διαφορετική οπτική για το διάβασμα έχουν η Σωτηρία με την Έλενα, φοιτήτριες στη Νομική. "Η αλήθεια είναι πως δεν συγκαταλέγεται στις προτεραιότητές μας. Μας αρέσει όμως να διαβάζουμε τα βιβλία της σχολής. Θεωρούμε ότι έχουν ενδιαφέρον". Το κόστος και η έλλειψη χρόνου αποτελούν τους κυριότερους λόγους "που δεν έχουμε ψαχτεί πολύ σε αυτό το κομμάτι. Είναι πάντως κάτι που θέλουμε να κάνουμε".
Με την Ειρήνη φαίνεται να συμφωνεί ο 20χρονος Σταύρος, φοιτητής στο Πάντειο. "Άμα κάποιος δεν έχει όρεξη, δεν πρόκειται να διαβάσει". Εκτός της διάθεσης, για τον ίδιο σημαντικός παράγοντας είναι και ο χρόνος. "Από τη στιγμή που ξεκίνησα να σπουδάζω και να εργάζομαι, τα πράγματα δυσκόλεψαν. Τώρα τελειώνω ένα βιβλίο στους δύο μήνες. Παλαιότερα διάβαζα περισσότερα". Τουλάχιστον "δεν χρειάζεται να αγοράζω. Ο πατέρας μου έχει καλή βιβλιοθήκη, έχω πολλές επιλογές!". Αν και περνά αρκετό χρόνο στο ίντερνετ, θεωρεί ότι "στο Διαδίκτυο το βιβλίο χάνει κατά κάποιο τρόπο την αξία του. Κάτι που δεν ισχύει τόσο για τα άρθρα".
Το διάβασμα "αποτελεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου και αποκλειστικό μέσο βιοπορισμού για μένα. Μέσα απ' την ανάγνωση γυμνάζω το μυαλό μου, σκέφτομαι καθαρότερα και αντιμετωπίζω πιο θετικά τη ζωή. Το διάβασμα είναι η μέγιστη πνευματική, κατ' αριστοτελική έννοια, ηδονή". Η κρίση τον επηρέασε σημαντικά. "Οι αγορές μου εξαρτώνται αναπόσπαστα απ' το κόστος. Η συχνότητα που αγοράζω βιβλία έχει μειωθεί 50% περίπου απ' την εποχή που ήμουν φοιτητής (2007-2011)". Οι φίλοι του "σε ένα ποσοστό 20% διαβάζουν αρκετά έως πολύ, σε σχεδόν καθημερινή βάση. Εκεί που διαφέρω με αυτούς είναι στη θεματολογία των αναγνωσμάτων. Το υπόλοιπο 80% διαβάζει ελάχιστα".
Γιατί όμως του αρέσει τόσο πολύ; "Αποτελεί πραγματική ψυχαγωγία, διευρύνει τον ορίζοντα των σκέψεών μου και με κρατά σε πνευματική εγρήγορση (σε αντίθεση με την τηλεόραση). Επίσης, είναι ο καλύτερος σύντροφος σε στιγμές απομόνωσης. Η κλίση μου προς αυτό τροφοδοτείται απ' την εν γένει αγάπη μου προς τον γραπτό ή προφορικό λόγο, εξ ου και δικαιολογείται το επάγγελμά μου, το οποίο λατρεύω. Όλη μου η ζωή και η δουλειά είναι γύρω απ' το βιβλίο. Διαβάζω περίπου δύο ώρες την ημέρα για λόγους δουλειάς (αρχαία κείμενα, σχολικά εγχειρίδια, γραμματικές, λεξικά κ.λπ.). Πέρα απ' αυτό, όμως, για προσωπική ευχαρίστηση διαβάζω 1-2 λογοτεχνικά βιβλία τον μήνα. Αν η δουλειά μου ήταν λιγότερο εξαντλητική πνευματικά, θα είχα αντοχές να διαβάζω και περισσότερα!".
Η μαγεία της ανάγνωσης στην ίδια κρύβεται στην "κλισέ διαπίστωση ότι ανοίγουν οι ορίζοντές σου. "Σου ανοίγεται ένα παραθυράκι μέσα από το οποίο ζεις καταστάσεις, που δεν έχεις ζήσει στην πραγματικότητα και ενδέχεται να μη ζήσεις ποτέ. Δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να τα μάθουμε όλα, αλλά μάλλον αυτό δεν έχει και τόσο σημασία. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο Ντοστογιέβσκι, η λογική και η μνήμη είναι ό,τι ο χρόνος τούς επιτρέψει να μάθουν".
Πιστεύει ότι δεν είναι αυτοσκοπός η αγορά ενός βιβλίου. "Ωραίο είναι να χαζεύεις και λιγάκι", ενώ όταν αγοράζει κάτι, είναι επιλεκτική. "Βιβλία μπορείς να βρεις και με 1 ευρώ. Αλλά τι να τα κάνεις αν λείπουν σελίδες; Προτιμώ να δώσω λίγα περισσότερα όταν έχω και να αγοράσω κάτι που δεν θα με 'προδώσει'".
Στο συμπέρασμα ότι οι νέοι εξακολουθούν να διαβάζουν, αλλά αγοράζουν λιγότερο, οδηγούν οι εκτιμήσεις πολλών βιβλιοπωλείων στο κέντρο. "Σε σχέση με παλαιότερα, οι νέοι αντί για 4-5 βιβλία, παίρνουν 1-2, προτιμώντας τις προσφορές. Το καλό είναι πως οι εκδοτικοί οίκοι δείχνουν περισσότερο συνεργάσιμοι και έχουν χαμηλώσει το κόστος", λέει ο Γιάννης Τζανακάρης, πωλητής στον "Ιανό". Η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά όχι μόνο την... τσέπη του κόσμου, αλλά "και τις προτιμήσεις του. Ό,τι έχει σχέση με κρίση πουλάει", υποστηρίζει ο Γιάννης Τσάκαλος, πωλητής στο ίδιο βιβλιοπωλείο και προσθέτει: "λόγω των νέων συνθηκών που επικρατούν έχει παρατηρηθεί στροφή προς τα βιβλία που αφορούν την περίοδο του Εμφυλίου, αλλά και βιβλία που αφορούν τον χριστιανισμό και την ορθοδοξία. Μια επιστροφή στα παλιά. Υπάρχουν πολλοί νέοι ακόμα που επιλέγουν βιβλία σχετικά με το αναρχικό κίνημα".
Στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία η νεολαία το έχει... ρίξει στη λογοτεχνία και σε εκλαϊκευμένα βιβλία της πολιτικής, της φιλοσοφίας και της οικονομίας μας λέει ο Στέφανος Τζίφος, ενώ στο Θεμέλιο που βρίσκεται κοντά στη Νομική, οι φοιτητές αρκούνται στα συγγράμματα, σύμφωνα με τη Δέσποινα Μαλικιώση. Οι περισσότεροι φεύγουν "χωρίς καν να κοιτάξουν", αναφέρει και συμπληρώνει πως "οι πελάτες μας είναι μεγαλύτερης ηλικίας". Στο "Εναλλακτικό", που βρίσκεται στη Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια, η κινητικότητα "δεν έχει μειωθεί, αλλά οι αγορές δύσκολα ξεπερνούν τα 10 ευρώ"...
_______________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου