
Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».
Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».
Σάββατο 29 Απριλίου 2017
Επιλέγουμε να μη φύγουμε για το εξωτερικό και να παλέψουμε εδώ
Πέμπτη 20 Απριλίου 2017
Έρευνα του BBC: Πόσο κοστίζει ένα πτυχίο στην Αγγλία; Όταν για να σπουδάσεις πρέπει να πουλήσεις ακόμα και το κορμί σου…

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017
Ο Καντ για την πειθαρχία και τα καθήκοντα της αγωγής των παιδιών
Γράφει ο Δημήτρης Τζήκας
Ο άνθρωπος έχει δύο δυνατότητες: ή απλώς να ασκηθεί, να διαπλασθεί και να εκπαιδευτεί «μηχανικώς» ή «να διαφωτιστεί πραγματικά»· μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους, όπως τα σκυλιά ή τους ίππους, αλλά η μηχανική εκπαίδευση, ας την πούμε η «εκμάθηση δεξιοτήτων», ουδόλως είναι «μόρφωση» Το βασικό και απαιτητικό ζήτημα για τον Καντ είναι «να μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται», να είναι δηλαδή σε θέση να κατανοήσουν τις «αρχές», από τις οποίες προέρχεται «πάσα πράξις».
Σάββατο 15 Απριλίου 2017
"Πουλιά αποδημητικά" - Η πρώτη και μοναδική εφημερίδα γραμμένη από κορίτσια πρόσφυγες που κυκλοφορεί πανελλαδικά σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί).
Πουλιά αποδημητικά
_______________
http://www.efsyn.gr/arthro/ektaktos-tin-paraskeyi-me-tin-efsyn-dyo-xehoristes-prosfores
Πέμπτη 13 Απριλίου 2017
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ
| ![]() | |||
Τετάρτη 12 Απριλίου 2017
Η Φαινομενολογία έπαιξε καθοριστική σημασία στην ανάπτυξη του υπαρξισμού
Περί Φιλοσοφίας
Ιστορικό
- Christoph Friedrich Oetinger στη μελέτη του "θεϊκού συστήματος σχέσεων».
- Γιόχαν Χάινριχ Λάμπερτ (μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος) για τη θεωρία των φαινομένων στα οποία βασίζεται η εμπειρική γνώση.
- Ιμμάνουελ Καντ για τον ίδιο σκοπό.
- Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ στη Φαινομενολογία του Πνεύματος, όπου ο όρος αναφέρεται σε μία ορθολογική μελέτη του τρόπου αντίληψης.
- Έντμουντ Χούσερλ, ο οποίος την επαναπροσδιόρισε ως ένα είδος περιγραφικής ψυχολογίας και αργότερα ως επιστημολογικό, θεμελιωτικό οντολογικό κλάδο.
- Καρλ Στουμφ, ο οποίος τη χρησιμοποιεί για να αναφερθεί σε μια οντολογία με αισθητηριακό περιεχόμενο.
Ο Χούσερλ και η καταγωγή της φαινομενολογίας
Η φαινομενολογία του Χάιντεγκερ και οι διαφορές με αυτή του Χούσερλ
Δείτε επίσης
Πηγές
- The Concise Oxford Dictionary of Literary Terms, Chris Baldick, 2001, Oxford University Press.
Παραπομπές
- Άλμα πάνω↑ Παπαδόπουλος Παναγιώτης Σ., «Ιστορία και οντολογία της φύσης στη φαινομενολογία του E. Husserl», Λεβιάθαν 5 (1989), 107-115.
Βιβλιογραφία
- Παπαδόπουλος Παναγιώτης Σ., «Ιστορία και οντολογία της φύσης στη φαινομενολογία του E. Husserl», Λεβιάθαν 5 (1989), 107-115.
- Spiegelberg, Herbert: «Φαινομενολογία». Μετάφρ. Ζηνοβία Δρακοπούλου. Εποπτεία 82 (1983), 769-771.
- Δήμου-Τζαβάρα, Αναστασία, «Η φαινομενολογική μέθοδος από τον Husserl στον Heidegger”. Ζήνων 13-17 (1992-1996), 185-190.
- Biemel, Walter, «Ἡ φαινομενολογία τοῦ E. Husserl » , Ἐποπτεία, 17 (1977), σσ. 629-632
- Diemer, Alwin, «Ἡ φαινομενολογία καὶ ἡ ἰδέα τῆς φιλοσοφίας ὡς αὐστηρῆς ἐπιστήμης » , Δευκαλίων, 12 (1974), σσ. 482-504
- Farber, Marvin, Φαινομενολογία. Οἱ σημερινές της διαστάσεις καὶ ἡ σχέση αὐτῆς πρὸς τὴν ψυχολογία, τὴν ψυχιατρική, τὸν Ὑπαρξισμὸ καὶ ἄλλες φιλοσοφικὲς κινήσεις, Ἀθήνα, Γρηγόρη, 1970
Άλλοι σύνδεσμοι
Newsletter of Phenomenology (online-newsletter)
Studia Phaenomenologica ISSN 1582-5647
Σάββατο 8 Απριλίου 2017
Γερμανοί μαθητές, μετά τις διαδοχικές επισκέψεις στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες, στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο των Δελφών και στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της αρχαίας Κορίνθου
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
