.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Σπύρο Ασδραχά



H δημόσια τηλεόραση τιμά τη μνήμη του του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (11/12) σε ηλικία 84 ετών. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνσηhttp://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/stin-mnimi-tou-spyrou-asdracha-11-de... την εκπομπή «Μεταμορφώσεις», παραγωγής 1997. 


Σε αυτήν την εκπομπή πριν από δύο δεκαετίες, ο Κώστας Βεργόπουλος (που επίσης έφυγε από κοντά μας στις αρχές του περασμένου μήνα) συζητά με τον Σπύρο Ασδραχά για την Ιστορία μέσα στο παρόν. Την Ιστορία ως ένα σύστημα ερμηνείας του παρελθόντος με βάση αυτά που κάθε φορά θεωρούνται αλήθειες στο παρόν. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το φαινόμενο του νέου εθνικισμού, της εθνικής ταυτότητας και της παράδοσης στην εποχή μας, με δεδομένο πάντα ότι κάθε εποχή διαπλάθει τους θεμέλιους μύθους που τη συγκροτούν ως αμετακίνητες και μη συζητήσιμες αλήθειες.
Υπ’ αυτό το πρίσμα εξετάζεται η φύση και η ιστορική κληρονομιά στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας από το παρελθόν ως σήμερα.

_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις