.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Τα Ελληνικά στα νηπιαγωγεία της Αυστραλίας

Πρόταση του υπουργού Παιδείας της χώρας


13 October 2017
Οι αγώνες της ομογένειας για τη διατήρηση και διάδοση της Νεοελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία απέκτησαν έναν ισχυρό, έστω και πρόσκαιρα, σύμμαχο, και δεν είναι κανένας άλλος από τον υπουργό Παιδείας της χώρας, Simon Birmingham. 
Αρκεί, βέβαια, να το θέλουν και οι ίδιοι οι ομογενείς.
Με αφορμή την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων από τα νηπιαγωγεία που ενδιαφέρονται να εισάγουν στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα μία ξένη γλώσσα, ο κ. Birmingham πρότεινε στα νηπιαγωγεία της χώρας κατά την φετινή σχολική περίοδο να επιλέξουν την Νεοελληνική. «Δίνοντας την ευκαιρία στα νήπια της χώρας να γνωρίσουν την Νεοελληνική γλώσσα, δεν έρχονται μόνο σε επαφή με μία δεύτερη γλώσσα, αλλά την ίδια στιγμή βελτιώνουν τις αναπτυξιακές και γνωστικές τους ικανότητες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Birmingham, καλώντας παράλληλα τους γονείς να ζητήσουν από το νηπιαγωγείο τους να επωφεληθεί του προγράμματος που προσφέρει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 
Η εισαγωγή της Νεοελληνικής και άλλων ξένων γλωσσών στα νηπιαγωγεία της Αυστραλίας εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Early Learning Languages Australia (ELLA), πρόγραμμα που στοχεύει αρχικά στο να φέρει τα νήπια της χώρας σε επαφή με μία άλλη γλώσσα εκτός της αγγλικής ώστε να καλλιεργηθεί σ' αυτά μία πιο θετική εικόνα για τις ξένες γλώσσες, εικόνα που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στο μέλλον θα συμβάλλει στην αύξηση των μαθητών σε προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών. 
Για την υλοποίηση του προγράμματος ELLA, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει το ποσό των 15,7 εκατομμυρίων και η συμμετοχή των νηπιαγωγείων σ' αυτό είναι προαιρετική. Κάθε νηπιαγωγείο μπορεί να επιλέξει μία από τις δύο γλώσσες που προσφέρονται κατά την σχολική χρονιά. Πέρυσι τα νηπιαγωγεία που συμμετείχαν είχαν να επιλέξουν μεταξύ της ιταλικής και ισπανικής γλώσσας ενώ για την φετινή χρονιά όσα νηπιαγωγεία θα συμμετάσχουν έχουν διαλέξουν μεταξύ της νεοελληνικής και της γλώσσας χίντι, επίσημη γλώσσα της Ινδίας. 
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η γνωριμία των νηπίων με την αλφαβήτα θα γίνει μέσα από μία σειρά ηλεκτρονικών εφαρμογών και άλλων δραστηριοτήτων και από τους νηπιαγωγούς που εργάζονται στα νηπιαγωγεία και όχι από ειδικευμένους στην γλώσσα εκπαιδευτικούς. 
Ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος, ανέφερε ότι πέρυσι συμμετείχαν σ' αυτό 1800 νηπιαγωγεία από κάθε γωνιά της χώρας και 60.000 νήπια επωφελήθηκαν αυτού. 
Το ποσό που διαθέτει η κυβέρνηση για όσα νηπιαγωγεία ανταποκριθούν, καλύπτει εξ ολοκλήρου το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος. 
Όπως δήλωναν εκπαιδευτικοί παράγοντες στο "Νέο Κόσμο" για να δεχθούν τα νηπιαγωγεία να προσφέρουν και το μάθημα των Ελληνικών, θα πρέπει να υπάρχει ζήτηση. Με απλά λόγια, θα πρέπει οι ομογενείς γονείς να ζητούν από τα νηπιαγωγεία όπου στέλνουν τα παιδιά τους να προσφέρουν τα Ελληνικά.


___________
http://neoskosmos.com/news/el/node/63024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις