.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

“Οι Έλληνες θα κινδυνεύσουν να γίνουν υπηρέται της ΕΟΚ, αν δεν ανορθωθή η παιδεία”.

  ΚΟΙΝΩΝΙΑ // Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, 

Οι προειδοποιήσεις της Μαθηματικής Εταιρείας το 1963. 
Ζητούσαν να μην μπαίνουν στην ίδια τάξη πάνω από 40 μαθητές! 

“Οι Έλληνες θα κινδυνεύσουν να γίνουν υπηρέται της ΕΟΚ, αν δεν ανορθωθή η παιδεία”, έγραφε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Ελευθερία” στις 26 Απριλίου του 1963. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νικόλαος Μιχαλόπουλος, δήλωνε ότι αν η κατάσταση της ελληνικής παιδείας διατηρούνταν ως είχε, οι Έλληνες θα γίνονταν υπηρέτες των χωρών της Κοινής Αγοράς. Για να αποφευχθεί, η εταιρεία πρότεινε μια σειρά από μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Πρώτο μέτρο ήταν η αύξηση του μισθού των εκπαιδευτικών κατά 100%. Ζητούσε ακόμη να μπει όριο στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και να μην μπαίνουν πάνω από 40 μαθητές! Σχολίαζε μάλιστα, ότι οι μαθητές στοιβάζονταν “δίκην αγέλης” στις αίθουσες, καθώς υπήρχε σημαντική έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Επίσης πρότεινε τη δραστηριοποίηση του θεσμού της “Μαθητικής Πρόνοιας”, που είχε αδρανήσει, για να παρέχεται οικονομική βοήθεια στους μαθητές που αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Οι προτάσεις που ακολουθούν χαρακτηρίζονται από τις ίδιες θεωρητικές γενικολογίες που παρουσιάζουν πάντα οι δηλώσεις των συνδικαλιστών.


Σκοποί της ελληνικής παιδείας, σύμφωνα με το άρθρο, έπρεπε να είναι η “πίστις εις την εκτέλεσιν του καθηκόντος προς διαφύλαξιν της ακεραιότητος και ανεξαρτησίας της Πατρίδος”. Στο τέλος, τόνιζε ότι έπρεπε να εμφυσήσουν την ελληνική νεολαία με “εθνικήν φιλοτιμίαν”, αλλά και να την καταστήσουν ικανή να ανταπεξέλθει στις σύχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας.
 Το 1959 ψηφίστηκε μεταρρύθμιση που δημιούργησε ναυτικά, οικοκυρικά και αγροτικά σχολεία. Η εταιρεία θεωρούσε ότι η ρύθμιση δεν ήταν αποδοτική και πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου γυμνασίου, που θα χωριζόταν σε κλασσική και φυσικομαθηματική κατεύθυνση. Ο Μιχαλόπουλος συνέχιζε, ζητώντας την ίδρυση νηπιαγωγείων και παιδικών κήπων!
Θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση, το εκπαιδευτικό προσωπικό να γνωρίζει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και τη “μύηση εις τα σύγχρονα ρεύματα της παιδαγωγικής”. Στο τέλος, τόνισε ότι η παιδεία δεν έπρεπε να έχει καμία απολύτως σχέση με τα κόμματα. Ως προς το γλωσσικό ζήτημα, κατέληξε ότι η απλή δημοτική θα έπρεπε να χρησιμοποιείται στο δημοτικό και η απλή καθαρεύουσα στη μέση εκπαίδευση.... 

____________
το άρθρο είναι από: www.mixanitouxronou.gr/i-ellines-tha-kindinefsoun-na-ginoun-ipirete-tis-eok-an-den-anorthothi-i-pedia-i-proidopiisis-tis-mathimatikis-eterias-to-1963-zitousan-na-min-benoun-stin-idia-taxi-pano-apo-40-ma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις