.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Το σχολείο στη... φορμόλη!

του Χρήστου Κάτσικα
Φτηναίνουν την εκπαίδευση, εξαφανίζουν μαθήματα, εξοστρακίζουν καθηγητές ● Από το νέο πρόγραμμα σε Γυμνάσια και Λύκεια σχεδόν απουσιάζει η Οικιακή Οικονομία, αφανίζουν τον κλάδο των Κοινωνικών, Οικονομικών και Νομικών Επιστημών και καταργούν τα Καλλιτεχνικά και τη Μουσική.
Σε «σφαγή» μαθημάτων και ολόκληρων κλάδων καθηγητών προχώρησε τις τελευταίες μέρες το υπουργείο, ανακοινώνοντας νέα ωρολόγια προγράμματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας. Τα νέα ωρολόγια προγράμματα Ημερήσιου και Εσπερινού Γυμνασίου εξαφανίζουν σχεδόν το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας από το Γυμνάσιο. Εκατοντάδες καθηγητές χάνουν οργανικές θέσεις, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους από τη νέα σχολική χρονιά είναι αναγκασμένη να διδάσκει σε πέντε σχολεία για να μπορεί να συμπληρώνει το υποχρεωτικό ωράριο.
Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αφ’ ενός προχώρησε στον εξοβελισμό και στην κατάργηση της Κοινωνιολογίας από το Γενικό Λύκειο ύστερα από 35 χρόνια συνεχούς διδασκαλίας και αφ’ ετέρου προέβη στον εξοβελισμό των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών από τη Β’ Λυκείου και στη μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας στην Α’ Λυκείου. Για το υπουργείο, οι μαθητές δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όσα τους αφορούν ως κοινωνικά και πολιτικά όντα!
Στερεί από τους μαθητές της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα είναι υποψήφιοι στις πανελλαδικές για όλες τις σχολές των Κοινωνικών Επιστημών (όπως Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας, Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημόσιας Διοίκησης) το προπαρασκευαστικό μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», που αποτελεί γνωστικό θεμέλιο για τα πανεπιστημιακά αυτά τμήματα, καθώς το περιεχόμενό του άπτεται των βασικών προσεγγίσεων στην Οικονομία, την Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνιολογία, αλλά και με αναφορά στις μεθόδους των Κοινωνικών Επιστημών. Αντί το μάθημα αυτό να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ωρολόγιου προγράμματος, καταργείται!
Ουσιαστικά και τυπικά αφανίζει τον κλάδο των Κοινωνικών, Οικονομικών και Νομικών Επιστημών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθόσον στερεί αφ’ ενός από όλους τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω ειδικοτήτων διδακτικές ώρες, αφ’ ετέρου από τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των κλάδων τη δυνατότητα εργασίας, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας.
Και ενώ στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα το θέμα ήταν η ποίηση ως γιατρικό (και είναι γνωστό ότι η ποίηση είναι ζωγραφική με λέξεις και η ζωγραφική ποίηση χωρίς λέξεις κι ότι, όπως και η ποίηση έτσι και η ζωγραφική, η μουσική, η γλυπτική αποτελούν γιατρικό για τη ζωή μας, όπως επισημαίνει η ζωγράφος-καθηγήτρια Καλλιτεχνικών μαθημάτων Ελένη Γούναρη), με διαδικασίες «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» καταργεί κάθε μορφή Καλλιτεχνικού μαθήματος από τη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τα μαθήματα της Τέχνης που καταργούνται είναι τα Καλλιτεχνικά μαθήματα και η Μουσική. Στο Γυμνάσιο διδασκόταν το μάθημα των Καλλιτεχνικών σε όλες τις τάξεις. Με τις νέες προτάσεις παραμένει το μάθημα μόνο στην Α’ Γυμνασίου. Ετσι εξοστρακίζεται η Τέχνη από το νέο σχολείο.

Σοβαρή έλλειψη

Ωστόσο, πέρα από την καλλιέργεια, τη γνώση και την αισθητική που θα στερείται ο μαθητής του Γυμνασίου και του Λυκείου, στερείται και τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, αν και τα μαθήματα αυτά εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις και η επίδοση σ’ αυτά είναι βασική προϋπόθεση για πολλές ανώτατες σχολές και ιδρύματα της χώρας.
Και επειδή αυτά παραμένουν ίδια με κάθε εκπαιδευτικό σύστημα και μάλιστα έχουν πάντα υποχρεωτική τη βάση του 10, καταλαβαίνουμε ότι αυτού του είδους οι σπουδές θα αφορούν μόνο τις πλούσιες οικογένειες.
«Κατασκευάζει» το υπουργείο Παιδείας καθηγητές χωρίς ωράριο, πλεονάζοντες, μόνιμους μετανάστες σε 4 και 5 σχολεία; «Κατασκευάζει» το υπουργείο Παιδείας καθηγητές που δεν μπορούν πλέον να πάρουν πουθενά και ποτέ οργανική θέση; «Κατασκευάζει» στόχους το υπουργείο Παιδείας για να μπορεί την κατάλληλη στιγμή να τους θεωρήσει πλεονάζοντες και να τους περάσει στη διαθεσιμότητα-απόλυση, όπως έκανε ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις