.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Καβάφης και Αρχαιότητα - Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018

πολιτισμος

Ανοιχτό κάλεσμα Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2018 σε φοιτητές και ερευνητές
27 December 2017

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια κορυφαία, διεθνής, ετήσια επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνεται από το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση, η πρώτη τακτική διοργάνωση αυτού του είδους αποκλειστικά αφιερωμένη στον Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του.
Μετά το εναρκτήριο Διεθνές Θερινό Σχολείο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, με θέμα «Ο Καβάφης στον κόσμο», το Θερινό Σχολείο αυτής της χρονιάς θα εστιάσει στον Καβάφη και την Αρχαιότητα, ένα θέμα που μοιράζεται πολλά συνδετικά στοιχεία με τις οικουμενικές ανησυχίες του Θερινού Σχολείου 2017. 
Την επιμέλεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2018 θα έχουν η Constanze Güthenke και ο Δημήτρης Παπανικολάου, αμφότεροι από το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. 
Εκτός των επιμελητών, οι ακόλουθοι διεθνείς προσκεκλημένοι ομιλητές και συνομιλητές θα συμμετάσχουν στα σεμινάρια σε μεμονωμένη βάση: Alastair Blanshard (Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ), Johanna Hanink (Πανεπιστήμιο Μπράουν), Brooke Holmes (Πανεπιστήμιο Πρίνστον), Stefano Evangelista (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), Τάκης Καγιαλής (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Χριστόδουλος Παναγιώτου (καλλιτέχνης).
Οι 12 νέοι ερευνητές που θα επιλεγούν θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από πανεπιστημιακούς διεθνούς φήμης, να διερευνήσουν τα δεδομένα νέων ερευνητικών προσεγγίσεων και να συμμετάσχουν στην τρέχουσα φιλολογική συζήτηση. Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και νέοι ερευνητες των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Συγκριτική Λογοτεχνία, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, τις Σπουδές Φύλου, τις Καβαφικές Σπουδές, τις Νεοελληνικές Σπουδές και συναφείς τομείς, ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δομή, το περιεχόμενο, καθώς και τους όρους συμμετοχής και υποτροφίες που δίδονται μπορείτε να βρείτε εδώ
Για τυχόν απορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους Θοδωρή Χιώτη και Μαριάννα Χριστοφή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση cavafyarchive@onassis.org.
_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις