.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Νέο πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, που θα «αυξήσει την κατανόηση του Ελληνισμού στον Καναδά και στο εξωτερικό- ένα πρόγραμμα που θα χτίσει γέφυρες μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας με τη βοήθεια φοιτητών που αποκτούν γνώση από πρώτο χέρι της χώρας και της πολυπλοκοτήτων της» ανακοίνωσε το Munk School of Global Affairs στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης στις 28 Απριλίου στο Munk School of Global Affairs, με το Hellenic Heritage Foundation να δεσμεύεται για στήριξη ύψους 1,75 εκατ. δολαρίων. Τα μαθήματα θα διδάσκονται στο Centre for European, Russian, and Eurasian Studies (CERES).
«Η δημιουργία ενός προγράμματος Ελληνικών Σπουδών είναι ορόσημο για το Munk School και του Πανεπιστήμιο του Τορόντο, καθώς παρέχει την ευκαιρία, σε φοιτητές να μελετήσουν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και την πολιτική και τη σημασία της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ζητήματα» δήλωσε ο Ράνταλ Χάνσεν, διευθυντής του CERES.
Η επαναφορά της διδασκαλίας σύγχρονων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (απουσίαζε εδώ και μια δεκαετία) αποτελούσε για πολύ καιρό επιθυμία του Hellenic Heritage Foundation. Έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών άρχισε να εκδηλώνεται το 2014, όταν η Ένωση Ελλήνων Φοιτητών του πανεπιστημίου βοήθησε στην επανέναρξη μαθημάτων ελληνικών στο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο τριετούς πιλοτικού προγράμματος με τη στήριξη του ιδρύματος. Τα μαθήματα αυτά είχαν υψηλό βαθμό συμμετοχής φοιτητών, ενώ επίσης προσφέρονταν μαθήματα σύγχρονης ελληνικής πολιτικής, καθώς και σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ε.Ε.
Η διδασκαλία Ελληνικών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος τώρα, αλλά οι Ελληνικές Σπουδές επίσης έχουν να κάνουν με την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό, την πολιτική και τα σημερινά ζητήματα- δίνοντας παράλληλα σε φοιτητές την ευκαιρία να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
_________
HuffPost Greece | Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις