.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Αλέξης Τσίπρας: «Ξαφνιάσαμε την Ευρώπη»



ANT1
«Δεν ξέρω εάν φοβίσαμε την Ευρώπη αλλά μάλλον την ξαφνιάσαμε απ' ό,τι φαίνεται από την παρουσία σας εδώ». Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που είχαν δημιουργήσει το αδιαχώρητο μέσα και έξω από την αίθουσα του γαλλικού Κοινοβουλίου όπου έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας την προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λωράν και τον επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λυκ Μελανσόν.
«Ίσως και αυτός να ήταν ένας από τους στόχους μας» πρόσθεσε, «να τους ξαφνιάσουμε για να δούνε κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι η κρίση του χρέους δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης και συνεπώς πρέπει να αναζητήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση».
Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα, ολοκληρώνοντας «μια μεγάλη ανατροπή» στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου. «Θα είναι και ένα μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη στέλνοντας στα αζήτητα της Ιστορίας το μνημόνιο της λιτότητας και της καταστροφής», είπε, υπογραμμίζοντας πως ήλθε η ώρα για τους λαούς της Ευρώπης να αναζητήσουν μαζί «μια προοπτική επανίδρυσης της Ευρώπης σε μια νέα βάση που θα έχει σαν βασικό συστατικό την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη».
«Η πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβάλλεται από το μνημόνιο οδηγεί την Ελλάδα σε κατάρρευση χρηματοπιστωτική και μια πιθανή έξοδό της από το ευρώ. Η έξοδος όμως της Ελλάδας θα διαλύσει συνολικά την Ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο υπάρχει αντίφαση στο να θέλει να παραμείνει μεν η Ελλάδα στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να αποδέχεται το μνημόνιο. «Αντίφαση υπάρχει σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι μνημόνιο και Ευρωζώνη μπορούν να προχωρήσουν μαζί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε στη συνέχεια την Ευρωζώνη ως μια αλυσίδα από 17 κρίκους αναφέροντας πως εάν ένας κρίκος σπάσει θα καταστραφεί και η αλυσίδα. «Επομένως είναι απολύτως παράλογοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέφουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά να διατηρούν την Ευρωζώνη ανέπαφη. Εμείς επειδή πιστεύουμε ότι οφείλουμε απέναντι στην Ιστορία να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επειδή πιστεύουμε στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αγωνιζόμαστε για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», κατέληξε.
Σε άλλο ερώτημα σχετικά με την πρόταση Μέρκελ για διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για παραμονή ή μη στο ευρώ, αλλά και για την άρνηση του Φρανσουά Ολάντ να τον συναντήσει, απάντησε: «Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι ισότιμη εταίρος στην Ευρωζώνη που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται στις χώρες της Ευρωζώνης σαν να πρόκειται για χώρες προτεκτοράτο των χωρών με πιστοληπτική δυνατότητα τριπλού ΑΑΑ. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, ο ελληνικός λαός κυρίαρχος, έχουμε διαδικασίες βάσει του δικού μας Συντάγματος, συνεπώς δεν μπορεί η κ. Μέρκελ να ορίζει πότε θα κάνουμε δημοψήφισμα και για ποιο λόγο».
Αναφορικά με τον Φρανσουά Ολάντ, πρόσθεσε ότι «είναι δικαίωμά του να δέχεται με βάσει το πρωτόκολλο να συναντήσει αρχηγούς κρατών, αλλά θα πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι πολύ γρήγορα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα και κυρίως εάν αυτά που έλεγε προεκλογικά θα ισχύουν και μετεκλογικά. Διότι, εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που κάνει την ίδια πολιτική, αλλά κάποιον που θα την αλλάξει. Ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι δεν πρέπει να αθετήσει τις υποσχέσεις του διαφορετικά θα γίνει ένας ‘Ολαντρέου' και θα κινδυνεύει να έχει την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα».
Στο ερώτημα εάν στοχεύει να αναδιαπραγματευθεί το σύνολο του μνημονίου ή υπάρχουν σημεία που θα μπορούσε να αποδεχθεί, απάντησε: «Το Μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση, διότι η κόλαση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που οδηγεί τον ελληνικό λαό στην κόλαση και την καταστροφή. Δεν έχουμε να διαπραγματευθούμε κάτι από το μνημόνιο, γιατί ακυρώθηκε από την ψήφο του λαού στις 6 του Μάη και θα μπει οριστικά στην Ιστορία από την ψήφο του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου. Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ηγεσίες τους ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια διαφορετική κοινή στρατηγική για όλη την Ευρώπη, να προχωρήσουμε σε μια επανίδρυση της Ευρώπης. Θα πρέπει να κουβεντιάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του δημόσιου χρέους που δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες και πολύ γρήγορα την καρδιά, τον πυρήνα της Ευρώπης».
Πρόσθεσε ότι οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών «πρέπει να σταματήσουν να ζητούν από τους φορολογούμενους να βάζουν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, διότι το μνημόνιο πέρα από απάνθρωπο και βάρβαρο είναι και απολύτως αναποτελεσματικό, σε 3- 4 μήνες, εάν συνεχίσει η εφαρμογή του, θα είμαστε μπροστά στην ανάγκη τρίτου χρηματοπιστωτικού πλαισίου και δεύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα».
Η Ελλάδα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε δώρο στην ανθρωπότητα την αξία της Δημοκρατίας και «σήμερα ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και με τη στάση του είναι αυτός που επαναφέρει την έννοια και την αξία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Συνεπώς οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια Ένωση χωρίς την αξία της Δημοκρατίας, χωρίς να σέβονται την επιλογή των λαών».
Στο ερώτημα πως προτίθεται να δώσει μισθούς και συντάξεις εάν οι πιστωτές σταματήσουν να πληρώνουν και με ποιους στοχεύει να κυβερνήσει σε περίπτωση που αναδειχθεί ως πρώτο κόμμα, απάντησε: «Οι μισθοί και οι συντάξεις κινδυνεύουν εάν εφαρμοσθεί το μνημόνιο, διότι προβλέπει ένα ειδικό ταμείο όπου όλα τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν εκεί προκειμένου να πηγαίνουν τα χρήματα κατά προτεραιότητα στους πιστωτές και ό,τι περισσεύει για τους μισθούς και τις συντάξεις».
Δήλωσε στη συνέχεια ότι κατά τη γνώμη του δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει εύκολα η χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Στήριξε δε την άποψή του σε δηλώσεις του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που εξήγησε πόσο συνδεδεμένο είναι το γαλλικό τραπεζικό σύστημα με το ελληνικό και πόσο συνδεδεμένη είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή. Μια μονομερής διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας θα σήμαινε ένα απονενοημένο διάβημα για την ίδια την Ευρωζώνη και εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρωζώνη.
«Εμείς δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί, δεν είμαστε εδώ για να εκβιάσουμε τις ηγεσίες της ΕΕ. Είμαστε εδώ για να πείσουμε τους λαούς να αγωνισθούν μαζί μας και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ιστορική ευθύνη να αλλάξουν την πολιτική της λιτότητας που καταστρέφει τους λαούς».
Σχετικά με ποιους στοχεύει να κυβερνήσει, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς. «Θα απευθυνθούμε στις δυνάμεις της Αριστεράς που μπορούν να υιοθετήσουν το πρόγραμμά μας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 
Παράλληλα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της πολιτικής λιτότητας που υποστηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα γίνει μοχλός πίεσης. «Δεν είμαστε αντι-ευρωπαϊκή δύναμη. Μαχόμαστε να σώσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Ίσως είμαστε η πιο φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη, διότι οι κυρίαρχες δυνάμεις θα οδηγήσουν την ΕΕ σε κατάρρευση, εάν συνεχίσουν την πολιτική λιτότητας», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην υποδοχή του Έλληνα πολιτικού στο Παρίσι συμμετείχε και ο Μελανσόν, ενώ για το καλωσόρισμά του δόθηκε ραντεβού για «λαϊκή συγκέντρωση» έξω από τη γαλλική Βουλή στις 19:30 ώρα Ελλάδας, όπου καλούνται να συμμετέχουν όσοι θέλουν να ενώσουν τη φωνή τους στο «όχι άλλο λιτότητα στην Ευρώπη».
Μετά το Παρίσι, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τους Κλάους Ερνστ και Γκρέγκορ Γκύζι, αντιπροέδρους του γερμανικού αριστερού κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις