.....................Σελίδα για την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την λαογραφία............
..................................................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Με τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή , την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού. Στη φράση εγκύκλια παιδεία η λέξη παιδεία χρησιμοποιείται με την εξής σημασία: «Ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας».

Σύμφωνα με την κοινωνιολογική προσέγγιση του όρου, "παιδεία" ορίζουμε τη μετάφραση των πολιτιστικών στοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η διάρκεια του συστήματος στο πολιτιστικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί απ' την προηγούμενη γενιά και ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα παλινδρόμησης σε παλαιότερα στάδια............. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Παρέμβαση Γλέζου στην Ευρωβουλή: Η παιδεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα

    Διεθνή         
 
Η παιδεία αποτελεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε Ευρωπαίου και η πρόσβαση σε αυτή θα πρέπει να διασφαλιστεί για όλους, τόνισε με παρέμβασή του το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, στις Βρυξέλλες.

«Η παιδεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Αποτελεί ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση και χωρίς καμιά διάκριση, φυλετική ή θρησκευτική.
Επομένως, στόχος μας πρέπει να είναι: πρώτον, να διασφαλιστεί αυτό το δικαίωμα για όλους και, δεύτερον, να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση κάθε φοιτητή στον κύκλο σπουδών του, χωρίς περιορισμούς που πηγάζουν από τις ανάγκες της αγοράς.
Στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση θα αγωνιστεί για να επιτύχει την πραγματοποίηση μιας τέτοιας μορφής Παιδείας και ζητάμε τη βοήθειά σας για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, σε συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ο Μανώλης Γλέζος τόνισε ότι:
«Είναι πολύ γενικόλογο να συζητάμε για τα ποσά τα οποία θα δοθούν σε εκπαιδευτικές επενδύσεις. Πρέπει να δούμε συγκεκριμένα τι ποσό θα δοθεί στα μουσεία, σε ανασκαφές, στην εκπαίδευση των υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτούς τους χώρους, καθώς και σε όλα όσα απασχολούν τις πολιτιστικές πρωτεύουσες.
Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να σας προτείνω να αντικαταστήσουμε το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας με αυτόν του πολιτιστικού χωριού. Κάθε χρόνο, σε κάθε χώρα της Ευρώπης, να ανακηρύσσεται ένα Πολιτιστικό Χωριό. Ο θεσμός αυτός θα μας επιτρέψει να δούμε στην πράξη τι σημαίνει πολιτισμός. Σας προσκαλώ να έρθετε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στ' Απεράθου της Νάξου. Στο χωριό αυτό, με τους μόλις 1.200 κατοίκους, λειτουργούν τρεις βιβλιοθήκες και πέντε μουσεία, ενώ άλλα τρία βρίσκονται υπό ίδρυση».

- από το: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000005084/Parembasi-Glezou-stin-Eurobouli-I-paideia-den-mporei-na-einai-emporeumarn#sthash.1jnVwbkg.dpuf

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Η Παιδεία στην Ελλάδα χρειάζεται ολική ανασύνθεση.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ
του Άκη  Χουζούρη


Σε μία αποστροφή του Υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά, περί πειραματικών – προτύπων, περί Αριστείας και Ρετσινιάς, στηρίχθηκαν πολλοί δημοσιολόγοι, για να δημιουργήσουν τη «νέα γραμμή κριτικής» εναντίον της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Φαίνεται οτι η πρώτη «προγραμματισμένη», δυναμική και έντονη αμφισβήτηση θα έρθει προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Τα πειραματικά σχολεία, που έγιναν πρότυπα και μετά πρότυπα – πειραματικά, είναι σχολεία που επιλέγουν να φοιτήσουν μαθητές με εξετάσεις και οι Άριστοι πετυχαίνουν να εισαχθούν. Είναι ένας θεσμός ενός συστήματος που υποτίθεται προωθεί την Αριστεία, δηλαδή τους άξιους, και να τους δώσει τα εφόδια να προχωρήσουν πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους μαθητές. Ενώ λοιπόν οι κ. Δημοσιολόγοι (Πάγκαλος, Γιατρομανωλάκης και δυστυχώς ο Χαρίδημος Τσούκας) σύνδεσαν ολοκληρωτισμούς, μαρξισμούς, εκσυγχρονισμούς με την αποτυχία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ξέχασαν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: Ποια είναι η πορεία, ποια είναι τα αποτελέσματα της λειτουργίας αυτών των σχολείων; Πώς επηρεάζουν το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους να επηρεάσει προς το καλύτερο, όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;
Παρά τη γενική εκτίμηση ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, στο Δημόσιο τομέα, στο Κοινωνικό Κράτος και στην Παιδεία, ο Δημόσιος διάλογος δεν ακολουθεί την ίδια πορεία, δηλαδή την δημόσια συζήτηση με ουσιαστικό και σοβαρό διάλογο. Το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να προχωρήσει από την εποχή των «δικαιολογητικών» (ή Κράτος που δικαιολογείται) στο Κράτος Δικαίου (Αλληλεγγύης, ίσων ευκαιριών, Αξιοκρατικού). 
Η Παιδεία στην Ελλάδα χρειάζεται ολική ανασύνθεση. Και αν κάτσουμε να σκεφτούμε ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα στην Ελληνική Παιδεία είναι τα «Ιδιαίτερα». Μάλλον κάποιοι ξεχνάνε οτι το οικονομικό, κοινωνικό και παιδαγωγικό βάρος των «Ιδιαίτερων» είναι ασύμφορο σήμερα και είναι τοξικό. Τα «Ιδιαίτερα «γονατίζουν» οικονομικά τις οικογένειες για να περάσουν στις πανελλαδικές τα παιδιά τους, και από την άλλη η «εντατικοποίηση» της γνώσης εξαντλεί τους μαθητές, τους εξουθενώνει, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις για περαιτέρω πνευματική πίεση στα φοιτητικά χρόνια να θεωρείται περιττή. «Αφού πέρασα, έκανα τόσα φροντιστήρια, θα τη βγάλω τη σχολή», λένε η πλειοψηφία των φοιτητών μας. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η «ταξική» ανισότητα των ιδιαίτερων είτε μεταξύ πλουσίων και φτωχών μαθητών είτε μεταξύ μαθητών που επιλέγουν το Γενικό Λύκειο ή το Επαγγελματικό Λύκειο. Η «τράπεζα θεμάτων», η μη ρύθμιση των εξετάσεων Γλωσσομάθειας ξένων γλωσσών, τα πρότυπα, ο ανταγωνισμός μεταξύ σχολείων ρίχνει καύσιμα για τη διαιώνηση του σημερινού συστήματος εκπαίδευσης των Νεοελλήνων.
Η αυτοτέλεια του Λυκείου από εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, η αύξηση των μαθημάτων επιλογής (θεωρίας και πράξης) από το Γυμνάσιο, η αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης και η επίλυση του προβλήματος να μένουν οι μαθητές περισσότερες ώρες στο σχολείο και να τελειώνουν τις εργασίες τους στο σχολείο, θα δώσουν ώθηση στην πιο μεγάλη επένδυση μιας χώρας, την Παιδεία. Στην εκπαίδευση απαντάμε πάντα στο ερώτημα «Ποιους πολίτες θέλουμε». Και αν νομίζετε οτι με το θεσμό των προτύπων σχολείων η εκπαίδευση προχώρησε, τότε κάνετε λάθος. Όπως λάθος είναι να δημιουργούνται εντυπώσεις επειδή ίδρυσε πριν από 75 χρόνια το Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ο μεγάλος παιδαγωγός Δελμούζος. Τι γίνεται με τα υπόλοιπα πειραματικά – πρότυπα σχολεία της Ελλάδας; Γιατί δεν εστιάζουμε τη συζήτηση στα περισσότερα παιδιά, αντί στα λιγότερα;Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Δυστυχώς.
Η κυβέρνηση θα αξιολογηθεί από την ολοκληρωμένη της πρόταση για την Παιδεία και πώς θα εφαρμοστεί, τι απόδοση θα έχει. Δεν αξιολογείται η κυβέρνηση επειδή ο κ. Μπαλτάς είναι μαρξιστής. Είδαμε και τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλιστές. Και κάτι τελευταίο. Όλα τα σχολεία επιδιώκουν την Αριστεία, την Καινοτομία και τις ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο τα Πειραματικά ή τα Γενικά ή τα Μουσικά σχολεία ή τα Επαγγελματικά Λύκεια. Μην το ξεχνάτε κ. Παπαθεοδώρου (πρώην Υφυπουργός Παιδείας). «Τις ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά». Ανεξάρτητα από ποιον γεννήθηκε, τι χρώμα έχει, και ποιο είναι το φύλο του.  

Άκης Χουζούρης 

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Επιστημονικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών παρακολούθησαν οι μαθητές των Γυμνασίων Καράτουλα και Γουμέρου

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ     

Στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μαθητές και μαθήτριες των Καράτουλα και Γουμέρου, για να παρακολουθήσουν επιστημονικό πρόγραμμα που υλοποιείται από Πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές του Τμήματος. Το Πρόγραμμα αφορά την μελέτη δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και συντονίζεται από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δρ. Μαριγούλα Μαργαρίτη.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τελευταίες έρευνες του Εργαστηρίου Βιολογίας του Πανεπιστημίου που συντονίζει η κ. Μαργαρίτη, ενώ παρακολούθησαν σχετικό μάθημα με οπτικό υλικό με θέμα την λειτουργία των νευρώνων και των περιοχών του εγκεφάλου, αλλά και την διάγνωση παθήσεων. Παράλληλα είδαν τα μέρη εγκεφάλου πειραματόζωων σε μικροσκόπιο και να διατυπώσουν τις δικές τους απορίες τους σε θέματα βιολογίας και φυσιολογίας. 
Στην συνεχεία, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάθημα ανάλυσης της λειτουργίας και της σημασίας του αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό από τον επιστημονικό ερευνητή και συνεργάτη του Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρη Τσάκα. Οι μαθητές πειραματίστηκαν σε έννοιες όπως ομάδα Αίματος και αιμοδοσία. Την αποστολή του Σχολείου συνόδευαν από το Γυμνάσιο Καράτουλα η διευθύντρια Ανδρομάχη Λέλλα και οι καθηγητές του Σχολείου Γεώργιος Κουρκούτας και Ιουλία Χάρμπαλη, η οποία είναι και συντονίστρια του Επιστημονικού Προγράμματος, ενώ του Γουμέρου οι καθηγητές Σταμάτης Κουμεντάκος και Ευγενία Καίσαρη, που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα αυτό επιστημονικής συνεργασίας με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. 
Ουσιαστικά, όπως τόνισαν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην επίσκεψη, με τέτοιες επισκέψεις προωθείται ο επιστημονικός ρόλος του Σχολείου και διευρύνονται τα ενδιαφέροντα των νέων για τα ερευνητικά προγράμματα και την κατεύθυνση Σπουδών που θα ακολουθήσουν στο Λύκειο. 

_____________________
http://www.odigos.gr/

Τελευταίες Ειδήσεις